nieuws

Minder fietsen uit Taiwan; veel meer uit Cambodja

algemeen

Minder fietsen uit Taiwan; veel meer uit Cambodja
Onder andere de ZEG laat veel fietsen in Cambodja maken.

Misschien dat het u al is opgevallen op de verpakking van de fietsen die bij u worden afgeleverd, maar er komen er steeds meer uit Cambodja en steeds minder uit Taiwan. De Europese fietsimport vanuit Cambodja steeg in de eerste helft van 2013 met ruim 49%, tot bijna 800.000 eenheden. Onder andere de ZEG betrekt veel fietsen uit dit land.

In de eerste helft van 2013 is de import van fietsen in de 27 Europese lidstaten gedaald met ruim 11%. Bijna alle landen die leveren aan de Europese landen zagen hun export dalen, met uitzondering van Cambodja. In dit land neemt de export van fietsen al jaren toe.

Belastingvrije import

Het aantal fietsfabrikanten in Cambodja blijft groeien door lage arbeidskosten en omdat het land een status heeft dat het in staat stelt belastingvrij te exporteren naar Europa. Momenteel zijn er zes fietsfabrieken in het land, waarvan er vijf van origine Taiwanees zijn. De laatste Taiwanese producent die een fabriek heeft opgestart in Cambodja is Cronus Sports Science & Technology.

Handelsvoordelen

De EU verleent Cambodja handelsvoordelen omdat het een derde wereldland is. Het betekent dat op de fietsen die vanuit Cambodja worden geïmporteerd, geen invoerrechten worden geheven. Dat bespaart 14% op de af-fabriek-prijs. Overigens heeft de EU onlangs ook nog eens de voorwaarden voor die invoerrechtenvrije import minder streng gemaakt. Tevens kent de fietsimport vanuit Cambodja geen extra tarieven zoals bijvoorbeeld de fietsimport vanuit China die wel kent in de vorm van de anti-dumpingheffing van 48,5%.

Minimumlonen in Cambodja

Deze voordelen, naast de veel lagere arbeidskosten (het minimumloon in Cambodja is slechts € 45,- per maand ) in vergelijking met andere fiets producerende en exporterende landen zorgt ervoor dat de export van fietsen vanuit Cambodja naar Europese landen ieder jaar toeneemt. In de eerste helft van 2013 zelfs met ruim 49%, tot bijna 800.000 eenheden.

Specialized en ZEG fietsen geassembleerd in Cambodja

Naast voor de ZEG worden in Cambodja ook fietsen voor Specialized geassembleerd. De gemiddelde waarde per eenheid van de Cambodjaanse naar Europe geëxporteerde fietsen lag in de eerste helft van 2013 op 190 euro. Tot nu toe werden er alleen uit Taiwan fietsen met een dergelijke hoge gemiddelde waarde geëxporteerd.

Reageer op dit artikel