nieuws

Levensgenieter Gerard van Alewijn neemt afscheid

algemeen

Levensgenieter Gerard van Alewijn neemt afscheid
Een geanimeerde toespraak van ENRA algemeen directeur Douwe Boeijenga voor Gerard van Alewijn en zijn vrouw Sonja.

Gisteravond heeft Gerard van Alewijn afscheid genomen van vele branchegenoten. En hij deed dat geheel in zijn eigen stijl; met een feestje. Levensgenieter en gezelligheidsdier Van Alewijn werd daarbij toegesproken door onder andere ENRA algemeen directeur Douwe Boeijenga en BOVAG voorzitter Rob van Oosterhout. De speeches maakten vooral duidelijk dat Van Alewijn ook een begenadigd verkoper is.

Voordat Van Alewijn’s twintig dienstjaren bij fietsverzekeraar ENRA startte was hij ongeveer vier jaar secretaris van de RAI Vereniging voor wat toen nog de afdeling tweewielers was. Daarna stapte hij over naar het Centraal Bureau voor de Rijwielhandel (CBR). Dit was de ‘waakhond’ van de fietsenhandel in de vorige eeuw. Het deelde boetes uit aan met prijzen stuntende vakhandelaren en reguleerde ook de leveringen van fietsen van zogenoemde ‘erkende’ leveranciers.

Stoffig instituut

Gerard van Alewijn moderniseerde het CBR dat na het tijdperk van zijn voorganger Slootemaker tot een wel erg stoffig instituut was verworden. Daarbij begeleidde hij de verkoop van het monumentale kantoorpand aan het Johannes Vermeer plein en startte in een modern kantoorpand in Baarn waarbij niet langer met ponskaartjes gewerkt werd maar met moderne computers. Toch kon dit alles niet verhinderen dat in 1993 toenmalig staatssecretaris Yvonne van Rooij te kennen gaf dat het CBR haar kartelwerkzaamheden moest beëindigen.

Verbreding activiteiten

Daarna is Van Alewijn bij een van de eerste fietsverzekeraars van Nederland gaan werken. Bij ENRA heeft hij samen met Alfred Quanz gebouwd aan de verbreding van de activiteiten in Nederland, onder andere door samenwerking met retailorganisaties, terwijl later ook activiteiten in Duitsland onder zijn leiding zijn gestart.
Tijdens zijn afscheid kregen zowel Gerard van Alewijn als Alfred Quanz van de voorzitter van de Stichting Tweewieler Branchebelang, Klaas Weerstand, de Gouden Speld uitgereikt.

Theater

Tijdens zijn dankwoord zei Gerard van Alewijn blij te zijn zoveel mensen op zijn afscheid te mogen zien en vooral die van het ‘eerste uur’ uit zijn tijd bij de RAI Vereniging. En dat het hem speet dat niet al zijn relaties hier konden zijn. “In de dertig jaar dat ik werkzaam ben geweest binnen de fietsen heb ik zoveel goede relaties opgedaan dat er eigenlijk een theater of zo afgehuurd had moeten worden voor mijn afscheid. Vooral omdat ik natuurlijk iedereen erbij had willen hebben. Maar ja, dat gaat nu eenmaal niet. Vandaar dus mijn welgemeende excuses aan iedereen die er niet bij is.”

Reageer op dit artikel