nieuws

Brand brengt productie Gazelle niet in gevaar

algemeen

Brand brengt productie Gazelle niet in gevaar
De leerlingen van de Gazelle-bedrijfsschool staan wat beduusd te kijken bij de afgebrande hal waar hun werkplek onderdeel van uitmaakt.

In de nacht van 4 op 5 oktober is bij Gazelle in Dieren het magazijn met onderdelen en accessoires volledig uitgebrand. De overige panden op het terrein zijn gespaard gebleven.

Vanochtend is eerst het personeel bijgepraat over de gevolgen van de brand. Algemeen directeur Jaap Merkus stelde zaterdagochtend al dat de productie van fietsen vandaag gewoon opgestart kan worden.

Personeel geschrokken

Merkus vertelde vanmorgen aan Tweewieler dat de medewerkers verrast en geschrokken waren. “Via social media en collega’s waren de meesten vrijdagnacht al op de hoogte van de brand. Vandaar dat we vanmorgen om acht uur meteen een meeting hebben gehouden voor de medewerkers van het O&A magazijn.”

Iedereen aan het werk

Merkus gaf aan dat geen enkele medewerker naar huis wordt gestuurd. “Iedereen kan vandaag gewoon aan het werk. We hebben hier op het terrein ruimte en mogelijkheden genoeg om tijdelijke werkplekken te creëren, en anders gaan ze aan het werk in de magazijnen in Loenen.” Waarschijnlijk wordt op het terrein op een van de parkeerplaatsen een tijdelijke hal neergezet waar het O&A magazijn voorlopig wordt voortgezet. Merkus vertelde dat de O&A-hal zo snel mogelijk wordt herbouwd. “Dat kan mooi meegenomen worden in de plannen voor de modernisering van onze fabriek en overige panden.”

Oorzaak nog onbekend

De in 2005 gebouwde loods is volledig verwoest. De loods ligt op een behoorlijke afstand van het oorspronkelijke monumentale pand. De brand is ontstaan op de eerste verdieping. De oorzaak is nog volledig onbekend en wordt momenteel onderzocht. Naast de opslag van onderdelen en accessoires was ook de bedrijfsschool gevestigd in de loods. Dankzij een calamiteitenwand tussen de bedrijfsschool en de hal is de bedrijfsschool gespaard gebleven, maar er kon vanmorgen nog niet worden gewerkt.

De brand aan de Wilhelminaweg brak in de nacht van 4 oktober rond 03.00 uit. Rond 7.00 werd het sein brand meester gegeven. Tientallen brandweerlieden van korpsen uit Rheden en omliggende gemeenten zijn met de bestrijding bezig geweest.

Uitlevering fietsen niet in gevaar

Merkus stelt dat de uitlevering van fietsen niet in gevaar komt. “Vanmorgen om zes uur is de lakkerij gestart, om zeven uur de montage, en om acht uur het kantoorpersoneel. Iedereen is gewoon weer aan het werk. De onderdelen voor de fietsen liggen in de magazijnen in Loenen, dus daar voorzien we geen problemen. Het enige dat wat vertraging kan oplopen is de garantieafhandeling en de uitlevering van Gazelle-accessoires.” Gazelle-dealers zijn direct ingelicht via de Gazelle-dealerportal en via mail.

Eten uit moestuin vermijden

Door het ANP wordt gemeld dat de gemeente Rheden omwonenden van fietsenfabriek Koninklijke Gazelle in Dieren heeft geadviseerd om even geen groente of fruit uit eigen moestuin te eten. Ook moet kleinvee zoals kippen en konijnen binnen blijven, totdat het een keer flink heeft geregend. Speeltoestellen voor kinderen moeten schoongemaakt worden. Er zijn in het weekeinde monsters van bodem en gras genomen. De uitslag van die monsters is in de loop van deze week bekend, aldus de gemeente.

Reageer op dit artikel