nieuws

Personeel Batavus doet mee aan staking Metaal CAO

algemeen

Personeel Batavus doet mee aan staking Metaal CAO
Vandaag wordt gestaakt in onder meer Zwolle, Culemborg, Heerenveen en Beverwijk.

Vorige week begon FNV Metaal met regionale estafetteacties omdat de onderhandelingen in de metaalsector nog steeds muurvast zitten. Vandaag wordt onder andere gestaakt bij Batavus in Heerenveen. Volgens directeur Huub Snellen doen zo’n 90 van de 225 man personeel mee aan de staking.

“Omdat het merendeel van het personeel gewoon aan het werk is, is het een normale dag bij ons in Heerenveen. Bovendien zijn wij als Batavus geen partij in de onderhandelingen. Iedereen heeft het recht van staken, daar kun je niets van zeggen.”

Onderhandelingen zitten vast

De sociale partners in de metaalsector hebben sinds het begin van de estafettestakingen een week geleden niet met elkaar gesproken. Volgens bondsbestuurder van FNV Metaal Leen van der List zwijgen de werkgevers zwijgen in alle talen over het ultimatum: “Ze hebben nog geen enkele toenadering gezocht.” De bonden in de metaalsector stelden in juni een ultimatum. Aan het eind van die maand volgde een landelijke actiedag. Vorige week vrijdag startte FNV Metaal met regionale estafetteacties.

Vakmanschap

De metaalmedewerkers staken voor een loonsverhoging van tweeënhalf procent en ‘waardering voor hun vakmanschap’. Ook willen ze meer invloed op hun werktijden, zodat bijvoorbeeld parttime werken mogelijk wordt. Volgens de werkgevers in de sector helpen de bonden met de acties juist de werkgelegenheid om zeep, stelde een zegsman van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek.

Honderden deelnemers

Aan de stakingen deze vrijdag bij onder meer Scania, Cofely, VDL en Batavus doen volgens FNV Metaal honderden mensen mee. Voor maandag staan er acties gepland in Emmen, Almere, Dordrecht en Tilburg. Er worden dan achthonderd stakers verwacht.

De acties in de metaalsector worden georganiseerd door de gezamenlijke vakbonden: FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie, VHP2 en zojuist heeft ook vakvereniging Het Zwarte Corps haar leden gisteren groen licht gegeven om mee te staken.

Bron: Nu.nl

Reageer op dit artikel