nieuws

Landelijk netwerk snelfietsroutes in de maak

algemeen

Landelijk netwerk snelfietsroutes in de maak
Het Rijn-Waalpad, de snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen.

Fietsliefhebbers kunnen over 12 jaar hun hart ophalen op een landelijk dekkend netwerk aan snelfietsroutes. In 2025 moet Nederland beschikken over 675 kilometer aan extra fietsroutes. Dat staat in de Toekomstagenda Snelfietsroutes, die dinsdag in Den Haag door de Fietsersbond wordt aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).

De routes zijn gemiddeld 15 tot 20 kilometer en verbinden woon- en werklocaties met elkaar. Op de trajecten worden bruggen en tunnels aangelegd en worden obstakels en barrières voor de fietsers zoveel mogelijk weggehaald. Met het project is 700 miljoen euro gemoeid. De komende tijd worden de eerste 200 kilometer gerealiseerd in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland, de regio Arnhem/Nijmegen en rond de stad Utrecht.

Initiatief Fietsersbond

De organisatie Fietsfilevrij, een initiatief van de Fietsersbond, zet zich sinds 2010 in voor snelfietsroutes als oplossing voor de dagelijkse files op de snelwegen. Om dat te bereiken werkt Fietsfilevrij samen met het Rijk, provincies en gemeenten, aldus de Fietsersbond vrijdag.

Nederland telt al 18 snelfietsroutes. Uit onderzoek is volgens de bond gebleken dat de route tussen Leiden en Den Haag gezorgd heeft voor een toename van het aantal fietsers met 25 procent.

In Tweewieler oktober leest u hierover (en meer) in het interview met Hugo van der Steenhoven, directeur Fietsersbond.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel