nieuws

GfK: fietsverkoop bloeide op in juli

algemeen

GfK: fietsverkoop bloeide op in juli
Het waren de branchevreemde kanalen die in juli een sterke daling lieten zien.

Het goede (en vooral ook droge) weer in juli bleek bepalend voor een positieve trend in de fietsverkoop, en dan vooral bij de vakhandel.

Juli 2013 behoorde tot één van de tien warmste maanden sinds het begin van de waarnemingen in de Bilt. Daarnaast was juli ook vooral een droge maand. Er viel slechts 44 millimeter neerslag. Het gemiddelde in juli ligt normaal op 78 millimeter.

Omzetgroei

Ondanks al dat fraaie weer viel er op het eerste gezicht niet veel te juichen. In totaal (vakhandel en branchevreemd) werden er namelijk 4% minder fietsen verkocht vergeleken met juli vorig jaar. Positief is echter dat de omzet wel groeide met 2%. De omzetgroei kwam voornamelijk uit de segmenten stadsfietsen, e-bikes, en kinderfietsen.

Branchevreemd daalt sterk

De dalende afzet is gelukkig niet toe te schrijven aan de vakhandel. Het zijn de branchevreemde kanalen die net als in vorige maanden een sterke daling laten zien. Zo werden er bij de bouwmarkten 14% minder fietsen verkocht en bij de mass merchandisers maar liefst 34% minder fietsen. Een verklaring achter deze scherpe daling ligt in het verlengde van de algehele malaise binnen de retail. Zo presteren de bouwmarkten over het algemeen al slechter in verband met de crisis en de problematiek op de huizenmarkt.

Groei bij vakhandel

Gelukkig valt er binnen de vakhandel wel voorzichtig iets te juichen. De afzet steeg immers met 3% en de omzet groeide met 4% ten opzichte van juli 2012. Als we echter de maand juli 2013 vergelijken met voorgaande jaren zien we nog altijd wel een afzet daling. Zo werden er in juli 2011 14% meer fietsen verkocht. In juli 2010 zelfs bijna 60% meer fietsen vergeleken met nu!

E-bike omzetgroei sterkst

Verder kijkend naar de vakhandel zien we een positieve volume ontwikkeling in het segment stadsfietsen (+7%), e-bikes (+3%), en kinderfietsen (+13%). Ook in omzet groeide deze segmenten. De omzetgroei binnen e-bikes is daarbij het sterkst (+7%). Daarmee zijn de e-bikes binnen de vakhandel inmiddels goed voor ruim 50% van de omzet! Ook de gemiddelde prijs van e-bikes groeit nog verder naar een kleine € 2.100 gemiddeld.

Opmars ‘midden motor’ modellen

Opvallend binnen e-bikes is ook de sterke opmars van de ‘midden motor positie’ modellen. In juli is dit percentage al opgelopen tot 19% van het aantal verkochte e-bikes.

Geen herstel sportief

Het sportieve segment liet in juli helaas geen herstel zien. Zo daalde het aantal verkochte hybride/tour fietsen met 12%. MTB/ATB liet een afzetdaling zien van 15%, en sport hybride/racefietsen noteerden een daling van 8%.

GfK Retail and Technology Benelux B.V.

Niels van Steijn

Reageer op dit artikel