nieuws

Fietsexport uit Taiwan naar Nederland daalt sterk

algemeen

Fietsexport uit Taiwan naar Nederland daalt sterk
Taiwanese fietsindustrie getroffen door daling verkoop in Europa.

De fietsexport vanuit Taiwan naar Nederland en de Europese landen is in de eerste helft van 2013 sterk gedaald. Volgens bronnen op het eiland maken vooral onderdelenleveranciers zich zorgen over een dreigende crisis.

Insiders wezen er al op tijdens de eind augustus gehouden Eurobike. De huidige situatie maakt dat veel onderdelenleveranciers kampen met lagere productie en omzet omdat hun eerste montage leveringen aan fietsfabrieken met zo’n 20% gedaald zijn. Een en ander wordt veroorzaakt door de daling in fietsproductie in zowel veel Europese landen, als ook in Taiwan.

Daling fietsverkoop

In heel Europa is sprake van een daling in de verkoop van nieuwe fietsen. In Europa’s grootste markt Duitsland was de binnenlandse levering van nieuwe fietsen tijdens het eerste halfjaar van 2013 ongeveer 7% lager dan in dezelfde periode in 2012. In Nederland is de situatie vergelijkbaar of misschien zelfs slechter met een verkoop van nieuwe fietsen die dit jaar naar verwachting zal dalen met ongeveer 10%. Door de verkoop van relatief dure e-bikes zullen de opbrengsten op dealerniveau daar niet zo heel erg onder lijden.

Conjunctuurindicator

De Taiwanese fietsexport naar EU-landen is een goede indicator hoe de markt zich per land ontwikkelt. De totale fietsexport van Taiwan naar Europa daalde tijdens het eerste halfjaar van 2013 met ruim 19% tot iets meer dan 1 miljoen stuks; was in 2012 1.3 miljoen. Uit de exportstatistieken van Taiwan is verder te zien dat de export naar Engeland steeg met 10,5%. Export naar alle andere EU-landen daalde, met als uitschieter Frankrijk: deze belangrijke markt daalde met meer dan 55%. Export naar Duitsland daalde met 19,2% en naar Nederland 23,0%. De export naar Italië, Spanje en Griekenland daalde met nog grotere aantallen.
Bronnen in Taiwan melden dat de totale wereldexport van het eiland 11,1% in volume daalde en 1,9% in waarde in de eerste helft van 2013.

Reageer op dit artikel