nieuws

E-bikes goed voor 50 procent omzet vakhandel

algemeen

E-bikes goed voor 50 procent omzet vakhandel
Het aandeel e-bikes blijft groeien binnen de omzet verkoop nieuwe fietsen.

De GfK verkoop- en omzetcijfers over de maand juni 2013 rapporteren dat het omzetaandeel van elektrische fietsen bij de vakhandel een recordhoogte van 50 procent heeft bereikt.

Ondanks dit record stond het aantal verkochte e-bikes in juni onder druk en daalde met 3 procent De omzet daarentegen groeide wel, met 3 procent doordat de gemiddelde prijs met 6 procent toenam.

Daling in omzet en volume

Inmiddels is het volop zomer in Nederland! Dat is natuurlijk goed voor de fietsverkoop! Toch liet de maand juni, doorgaans goed voor zo’n 11 procent van jaarlijkse omzet een daling zien in zowel volume als in omzet. We zijn misschien vergeten dat de maand juni relatief koud was. Zo hadden we eind juni zelfs nog vorst aan de grond! Op 18 juni noteerden we daarentegen de eerste tropische dag. Gemiddeld kwam de temperatuur uit op 15,1 graden, 0,5 graden lager dan het langjarige gemiddelde. In combinatie met de economische crisis en het lage consumentenvertrouwen heeft dit zijn weerslag gehad op de fietsenmarkt.

Daling bij vakhandel beperkt

In de maand juni zijn er in totaal 4 procent minder fietsen verkocht vergeleken met juni 2012. De gemiddelde prijs steeg echter met 2 procent. De omzet stond daardoor een stuk minder onder druk, slechts met -0,4 procent De vakhandel, goed voor 85 procent van de afzet, verkochten gezamenlijk 1,5 procent minder fietsen. De omzet bleef gelijk vergeleken met juni 2012. De branchevreemde kanalen leverden echter fors in. Zo verkochten de warenhuizen 12 procent minder fietsen. Bij de bouwmarkten liep de teller terug tot -25 procent Opvallend is bijvoorbeeld dat er 30 procent minder stadsfietsen werden verkocht bij de bouwmarkt en bij de warenhuizen 25 procent minder! De verkoop van stadsfietsen bij de vakhandel liet echter een groei zien van 4 procent

Groei in stads en MTB/ATB

Kijkend naar de overige segmenten zien we enkel een stijging in het aantal verkochte vouwfietsen. Vooral opvallend is de sterke daling van 22 procent in het segment sporthybride/racefietsen. De totale omzet in de maand juni daalde dus met 0,4 procent. Dit betekent concreet dat een aantal segmenten groei lieten zien, zoals bij stadsfietsen, MTB/ATB, en natuurlijk e-bikes. De omzet bij hybride/tour, kinderfietsen en sporthybride/race liepen terug met respectievelijk 14 procent, 5 procent, en 19 procent.

29-ers sterk

Qua trends signaleren we een sterke groei in “29-ers” binnen MTB. Inmiddels worden er 4 op de 10 mountainbikes verkocht in dit inch segment. Bij kinderfietsen zien we vooral een trend in 26 inch (jeugdfietsen). Dit segment groeit naar een 22% afzetaandeel binnen kinderfietsen. Een laatste opmerkelijke trend zien we in het aantal versnellingen binnen e-bikes. Zo zien we een toename in de segmenten 7, 9, en 10 versnellingen.

GfK Retail and Technology Benelux B.V.

Niels van Steijn

Reageer op dit artikel