nieuws

Roep om btw-verlaging

algemeen

Roep om btw-verlaging
Met de aanbevelingen van Detailhandel Nederland hoopt deze organisatie de winkelstraten weer nieuw leven in te blazen.

Detailhandel Nederland maakt zich grote zorgen over de toekomst van de retail. Voorzitter Jan Meerman overhandigt vandaag een actieplan aan minister Kamp van Economische Zaken met daarin aanbevelingen om het ondernemersklimaat voor de detailhandel te verbeteren. Ook is een brandbrief gestuurd naar Nederlandse politici en bestuurders. Een van de aanbevelingen is de btw-verhoging terug te draaien.

De verhoging van de btw vorig jaar van negentien naar 21 procent is voor Detailhandel Nederland een groot struikelblok. Aanbeveling aan het kabinet is om die terug te draaien en een nullijn bij lokale belastingen aan te houden. De btw-verhoging heeft in de detailhandel geleid tot minder aankopen, daling van de werkgelegenheid en meer faillissementen. Bovendien is volgens Detailhandel Nederland de werkelijke opbrengst voor de schatkist fors lager dan eerder begroot.

Benelux retailmarkt

Een andere aanbeveling is om de regeldruk in Nederland en over de grenzen te verminderen. Dat zou volgens de organisatie het ondernemersklimaat in de detailhandel kunnen verbeteren. Speerpunt is een Benelux retailmarkt, waarbij obstakels voor verkoop over de grenzen worden weggenomen. Detailhandel Nederland roept de Nederlandse overheid op onderzoek te doen naar de haalbaarheid hiervan.

Andere suggesties zijn liberalisering van winkeltijden, lagere toetredingsregels en gelijke regelgeving voor zowel fysieke als webwinkels. Detailhandel Nederland denkt met het totale pakket de detailhandel weer tot kloppend hart van de Nederlandse samenleving te kunnen maken.

(Bron: RetailNews)

Reageer op dit artikel