nieuws

Pintransactie 3 cent goedkoper dan contant betalen

algemeen

Pintransactie 3 cent goedkoper dan contant betalen
Veel consumenten denken dat pinnen duurder is voor ondernemers en houden zich daarom in met pinnen voor bijvoorbeeld lage bedragen. Dat is dus niet nodig.

Een gemiddelde pintransactie is inmiddels 3 cent goedkoper dan een contante betaling. Als je eenmaal een pinautomaat hebt staan en de kosten daarvan niet meerekent, is elke volgende pintransactie zelfs 10 cent goedkoper dan elke volgende contante transactie. Klanten vinden pinnen vooral gemakkelijk en veilig. Deze gegevens maken duidelijk dat het voor ondernemers ook financieel gunstiger is als klanten pinnen.

Panteia/EIM heeft in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen de kosten van het toonbankbetalingsverkeer voor 2012 in kaart gebracht. De gunstige kosten voor pinnen zijn vooral het gevolg van het toenemende gebruik van de pinpas door de Nederlandse consument.

Pintransacties fors gestegen

Tussen 2009 en 2012 is het aantal pintransacties bij de toonbankinstellingen (detailhandel, horeca, benzinestations en ambulante handel) met maar liefst 33% gestegen. Het aantal contante betalingen is in diezelfde periode sterk gedaald. Inmiddels wordt meer dan de helft van alle omzet bij toonbankinstellingen gepind.

Gemiddelde kosten pinbetaling

De gemiddelde kosten voor een pinbetaling bij alle toonbankondernemingen bedragen 21 cent, voor een contante transactie is dat 24 cent. Een pintransactie is dus gemiddeld 3 cent goedkoper. Daarbij worden alle kostencomponenten meegenomen, dus niet alleen de tarieven die banken, waarde-vervoerders, verzekeraars en dergelijke aan ondernemers berekenen, maar ook zaken als de afschrijving van de pinautomaat en tijd die medewerkers aan de betaalmiddelen besteden.

Verdere verschuiving contant naar pin

Er is ook berekend wat de kosten zijn die gepaard gaan met een extra pin- of extra contante transactie. Dan komt de pinbetaling als absolute winnaar uit de bus: de zogenoemde marginale kosten voor een pintransactie van een gemiddelde omvang zijn   voor alle toonbankinstellingen10 cent lager dan die van een contante transactie. Een verdere verschuiving van contant naar pin zal daarom voor veel toonbankinstellingen een duidelijke kostenbesparing kunnen opleveren. Veel consumenten denken juist dat pinnen duurder is voor ondernemers en houden zich daarom in met pinnen voor bijvoorbeeld lage bedragen. Dat is dus niet nodig.

Reageer op dit artikel