nieuws

Fietsverkoop scoort relatief goed in april

algemeen

Fietsverkoop scoort relatief goed in april
De maand april liet herstel in de verkoop van nieuwe fietsen. Misschien omdat april, hoewel koud, ook droog en vrij zonnig was.

Na een voorzichtige start van het fietsseizoen in maart heeft de maand april een prima herstel laten zien in de verkoop van nieuwe fietsen vergeleken met vorig jaar! Dit terwijl volgens het KNMI april de koudste aprilmaand was in de laatste 16 jaar. Wel was april droog en vrij zonnig. Gemiddeld viel er in april slechts 24 mm neerslag tegen 44 mm normaal.

In april zijn er in totaal 15% meer fietsen verkocht vergeleken met april 2012. We moeten daarbij wel opmerken dat april vorig jaar een behoorlijk slechte maand was waarbij het volume met 38% terugliep. De omzet steeg ook zeer sterk in april, en wel met 29%.

Groei op conto vakhandel

Deze sterke groeicijfers zijn eigenlijk allemaal toe te schrijven aan de vakhandel. Warenhuizen verkochten namelijk 29% minder fietsen, terwijl bouwmarkten 12% meer fietsen verkochten. Binnen de bouwmarkten waren het vooral stadsfietsen en e-bikes die verantwoordelijk waren voor de groei. De vakhandel vertegenwoordigde in april 84% van het volume. Ter vergelijking; vorig jaar was dit nog 78%.

Ruim 1 op de 4 verkochte fietsen e-bike

Zoals gezegd beleefde de vakhandel in april weer betere tijden. De afzet steeg met 24% en de omzet met maar liefst 31%. Alle segmenten lieten daarin groei zien. Hoogste groeicijfers (in volume) kwamen op rekening van stadsfietsen, MTB/ATB, kinderfietsen, en e-bikes met respectievelijk 18%, 28%, 57%, en 35%. E-bikes blijven op basis van bovenstaande cijfers dus aandeel winnen. In april was ruim 1 op de 4 verkochte fietsen een e-bike. Vorig jaar was dit nog ruim 1 op de 5.

De gemiddelde prijs van de fiets is in april wederom gestegen. Gemiddeld moest er € 954 worden neergeteld. Een stijging van 12%.

GfK Retail and Technology Benelux B.V.

Niels van Steijn

Reageer op dit artikel