nieuws

Verkoop bromfietsen en snorfietsen stagneert

algemeen

Verkoop bromfietsen en snorfietsen stagneert
AGM en Honda verdubbelen hun marktaandeel in een verder stagnerende markt.

De verkopen van brom- en snorfietsen komen zeer traag op gang. Zelfs in vergelijking met de ook al tamelijk ‘moeizame’ seizoenstart in 2012. Uit de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar – met name bij de snorfietsen – wordt duidelijk dat de relatief snelle groei van de aantallen in de maand maart van het vorig jaar deze keer duidelijk nog niet in beeld zijn gekomen. Vorig jaar begon de winkelbel in maart wat vaker te klingelen – vooral bij snorfietsen – maar nu stagneren de verkopen van alle gemotoriseerde tweewielers.

De verklaring lijkt helder: naast de toch al niet gunstige economische ontwikkeling – ook de automarkt blijft bijvoorbeeld een procent of dertig achter – helpt de voortdurende winterkou bepaald niet mee om het showroomverkeer weer op gang te brengen. In harde cijfers uitgedrukt liggen de verkopen voor brom- en snorfietsen respectievelijk 21 en 28 procent achter bij vorig jaar.

Opvallend genoeg doen zelfs de elektrische scooters in die malaise mee. De e-brommers scoren weliswaar een kleine plus, maar de aantallen zijn klein en de e-snorfietsen duiken stevig ‘in de min’.

Kymco op nummer één

Kijk je naar de marktaandelen bij de brom- en snorfietsen algemeen, dan scoort Kymco in het eerste kwartaal van 2013 de nummer één positie met ruim twintig procent van de markt. Piaggio bezet de tweede positie (met wat krimp in zijn marktaandeel), terwijl SYM op plek drie groeit van 11,4 naar bijna 13 procent marktaandeel. Verder valt op dat AGM en Honda hun aandeel wat verderop in de rangschikking,  op de plekken zes en zeven, bijna verdubbelen.

Bij de snorfietsen blijft Piaggio sterk marktleider, voor SYM – dat daarbij een lichte daling in marktaandeel noteert – en Kymco. Die laatste kent een lichte groei. Ook hier doet AGM het goed. Op plek vijf scoren ze een behoorlijke toename.

Reageer op dit artikel