nieuws

Ondanks kou in februari toch groei in fietsverkoop

algemeen

Ondanks kou in februari toch groei in fietsverkoop
De maand februari is door het winterweer per definitie geen maand om een nieuwe fiets te kopen.

De maand februari heeft ten opzichte van vorig jaar weer groeicijfers laten zien. Na de maand januari dus weer een stijging in de fietsverkopen. Dat stemt in elk geval positief, zo in de aanloop naar het nieuwe fietsseizoen. Zeker als de cijfers ook nog eens uitwijzen dat de ‘branchevreemden’ kampen met forse dalingen.

De gemiddelde temperatuur in februari is uitgekomen op 1,7 graden (normaal 3,3 graden). Vorig jaar was februari met gemiddeld 0,8 graden nog kouder. Sinds de start van deze eeuw waren er slechts twee februarimaanden (2010 en 2012) kouder dan die van 2013.
De maand februari, grotendeels gedomineerd door het koude winterweer, is per definitie in elk geval geen maand om een nieuwe fiets te kopen. Dat blijkt ook wel uit de cijfers: slechts 5% van alle jaarlijks verkochte fietsen verlaten in de maand februari de showroom. Toch werden er in de maand februari van 2013 2% meer fietsen verkocht vergeleken met februari 2012. De omzet steeg zelfs met 12%. De gemiddelde prijzen stegen dus wederom met 10%. De gemiddelde prijs van een fiets kwam hiermee uit op € 828,-.

Groei in e-bikes

Stadsfietsen en e-bikes zorgden, net als in januari, wederom voor de groei. In totaal werden er 4% meer stadsfietsen verkocht. De omzet groeide hier zelfs met 9%. E-bikes lieten een groei zien van maar liefst 21% in aantallen. Doordat de gemiddelde prijzen met 5% stegen, kwam de omzet 27% hoger uit. De vakhandel presteerde zelfs nog beter. Zo werden er 8% meer fietsen verkocht, tegen 14% meer omzet. Stadsfietsen en e-bikes scoorden ook hier bovengemiddeld. Zo werden er bij de vakhandel 11% meer stadsfietsen en 25% meer e-bikes verkocht. Ook de omzetten groeiden evenredig mee: 11% voor stadsfietsen en 30% voor e-bikes.

Dalende verkoopcijfers voor het branchevreemde kanaal

Bovenstaande ontwikkeling betekent dat het branchevreemde kanaal net als vorige maand kampte met dalende verkoopcijfers. Zo liepen de verkopen (in stuks) binnen warenhuizen terug met 26%. Ook de bouwmarkten zagen het totaal aantal verkochte fietsen teruglopen met 16%. Daarnaast daalden de omzetten in beide kanalen aanzienlijk, met respectievelijk 25% en 9%. Goed nieuws voor de vakhandel dus. De cijfers over de maand maart zullen voor iedereen zeer spannend worden. We weten nu natuurlijk al wel dat het weer in elk geval niet heeft meegewerkt…

GfK Retail and Technology Benelux B.V.
Niels van Steijn

Reageer op dit artikel