nieuws

Brussel’ vergroot importbeperking voor fietsen

algemeen

Brussel’ vergroot importbeperking voor fietsen
Naast China wordt ook de fietsenimport vanuit Indonesië, Maleisië, Sri Lanka en Tunesië beperkt. De maatregel gaat niet gelden voor zeven individuele bedrijven.

De Europese Commissie heeft eind maart de resultaten bekendgemaakt van drie onderzoeken naar de illegale import van fietsen uit China, diverse andere Aziatische landen en Tunesië. De onderzoeksresultaten maken duidelijk dat ‘Brussel’ in juni zal besluiten tot verdere importbeperkende maatregelen ten aanzien van fietsen.

De onderzoeksresultaten heeft de Europese Commissie bekengemaakt in zogenoemde ‘Disclosure Documents’. Deze zijn eind maart alleen naar de deelnemers aan de diverse onderzoeken gestuurd. Het internationale zusterblad van Tweewieler – Bike Europe – heeft de documenten van een relatie ontvangen. Daarin staat dat de Europese Commissie hoogstwaarschijnlijk gaat besluiten om ook de fietsen die vanuit Indonesië, Maleisië, Sri Lanka en Tunesië door de landen binnen de Europese Unie (waaronder Nederland en België) worden geïmporteerd, te gaan belasten met een extra anti-dumping heffing van 48.5%.

De Europese Commissie gaat dit besluit officieel in juni aankondigen. Daarbij zal de Commissie ook aankondigen dat er zeven fietsfabrikanten in deze landen zijn waarvoor de 48.5% dumping heffing niet gaat gelden. Dit zijn:

Uit Indonesië

  • P.T. Insera Sena
  • PT Wijaya Indonesia Makmur Bicycle Industries (Wim Cycle),
  • P.T. Terang Dunia Internusa, (United Bike)


Uit Sri Lanka:

  • Asiabike Industrial Limited
  • BSH Ventures (Private) Limited
  • Samson Bikes (Pvt) Limited


Uit Tunesië

  • Euro Cycles SA

Europese fietsimport vanuit China

Uit de Disclosure Documents blijkt tevens dat er geen verandering zal optreden met betrekking tot de Europese fietsimport vanuit China. De reguliere fietsen blijven belast worden met een anti-dumping heffing van 48.5%. Deze heffing geldt niet voor de import van elektrische fietsen vanuit China.

Illegale praktijken

De Europese Commissie zal hiertoe in juni besluiten, omdat een extra onderzoek naar de dumpingmaatregelen duidelijk heeft gemaakt dat de staat van de Europese fietsindustrie dermate fragiel is dat het laten vervallen van de maatregelen geen Europees belang dient. Daarnaast heeft het onderzoek tevens duidelijk gemaakt dat de Chinese fietsexporteurs ondersteund worden door de Chinese overheid, wat indruist tegen de internationale handelsregels, en dat de Chinese industrie zich bedient van illegale praktijken bij haar export.

Reageer op dit artikel