nieuws

Snelle levering aan dealers krijgt topprioriteit

algemeen

Snelle levering aan dealers krijgt topprioriteit
Tijdens een brancheborrel ter gelegenheid van de lancering van de ingrijpend vernieuwde Bike Europe (zusterblad van Tweewieler) zei Accell topman Takens (links) dat topprioriteit gegeven moet worden aan flexibilisering van de keten.

De vorige week gehouden Taipei International Cycle Show heeft duidelijk gemaakt waar de topprioriteit van de fietsindustrie op dit moment ligt: flexibilisering van de hele distributieketen zodat snellere leveringen aan dealers mogelijk worden.

Flexibilisering van iedere speler binnen die keten – van onderdelenfabrikant, importeur/distributeur tot en met fietsfabrieken – is hard (en vooral snel) nodig. Vooral met het oog op het feit dat vakhandelaren al jaren steeds minder voororders plaatsen. Dit bezorgt vele leveranciers van fietsen zware hoofdpijn. Met name omdat zij geen duidelijke indicatie hebben wat de hardlopers binnen hun leveringsprogramma’s gaan worden en welke onderdelen in welke hoeveelheden zij daarvoor moeten bestellen.

Steeds grotere gok

Ook het bijsturen van onderdelenorders voor al gepresenteerde modeljaar programma’s wordt een steeds grotere gok voor leveranciers van fietsen. Wederom omdat dealers steeds later fietsen bestellen. Deze trend doet zich niet alleen in Nederland voor, maar in veel meer Europese landen waar de economische crisis toeslaat en die maakt dat dealers nauwelijks krediet van banken krijgen voor de financiering van voorraden.

Prominente branchegenoten

Tijdens de vorige week gehouden Taipei International Cycle Show die door vrijwel alle grotere spelers binnen de fietsindustrie wordt bezocht, spraken diverse branchegenoten over die noodzakelijke flexibilisering. De meest prominente onder hen was René Takens, President van de Europese fietsindustrie associatie COLIBI en hoogste baas van Accell Groep en daarmee ook van Batavus, Sparta, Koga, Juncker en alle andere Nederlandse en Belgische Accell bedrijven.

Niet van een op andere dag te regelen

Tijdens een brancheborrel, georganiseerd door het zusterblad van Tweewieler, Bike Europe, ter gelegenheid van de lancering van dit ingrijpend vernieuwde blad, ging René Takens dieper in op die noodzakelijk flexibilisering. Hij deed dit nadat hij van Bike Europe en Tweewieler hoofdredacteur Jack Oortwijn het eerste vernieuwde nummer feestelijk uitgereikt had gekregen. Hij zei: “Topprioriteit moet de komende jaren liggen bij flexibilisering om daarmee sneller te kunnen reageren op de vraag van dealers. Dit is een zaak waar iedere speler binnen onze sector zich op zal moeten gaan richten. Dit zal niet van de een op de andere dag geregeld zijn, maar het is wel de grootste uitdaging waar de sector voor staat.”

Reageer op dit artikel