nieuws

Eddy Merckx Cycles overgenomen

algemeen

Eddy Merckx Cycles overgenomen
Eddy Merckx bekijkt op 14 februari 2013 vanuit de auto de laatste etappe van de Tour of Oman wielerronde.

Nadat we onlangs hebben gemeld dat Eddy Merckx Cycles een forse subsidie krijgt van Het Vlaamse agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), meldden de Belgische kranten een paar dagen later dat de Belgische fietsenbouwer is overgenomen door Brouwer Jan Toye. Deze is de nieuwe hoofdaandeelhouder van Eddy Merckx Cycles.

Jan Toye heeft volgens de berichten aandelen van Joris Brantegem (Sobradis) gekocht en heeft daarmee nu 85 procent van het fietsenbedrijf in handen. Eddy Merckx houdt zelf 6 procent van de aandelen. CEO Kurt Moons heeft 9% van de aandelen.

Sinds 2008 was Joris Brantegem, (Brantano) hoofdaandeelhouder met 65% van de aandelen in handen. Brantegem is sinds de verkoop van Brantano actief met Sobradis, een eigen investeringsfonds. Toye bezat via zijn holding Diepenstyn (ook eigenaar van bierbrouwer Palm Breweries) 20 procent.

Voormalig topwielrenner Eddy Merckx kreeg afgelopen vrijdag 22 maart een pacemaker. In 2012 heeft Eddy Merckx Cycles verlies geleden, 2 miljoen, op een totale omzet van 14,6 miljoen euro. In het bericht van vorige week op tweewieler.nl wordt gesproken van ‘het terugwinnen van onze positie als toonaangevend, innovatief racefietsmerk.’

Bron: De Morgen

Reageer op dit artikel