nieuws

GfK maakt balans op voor 2012 fietsverkoop

algemeen

GfK maakt balans op voor 2012 fietsverkoop
Binnen de vakhandel zien we bij alle fietssegmenten een daling in 2012.

In het gehele jaar 2012 zijn er 17% minder fietsen verkocht vergeleken met 2011. De totale omzet daalde met 16%. De vakhandel, goed voor 81% van het aantal verkochte fietsen, laat eveneens een daling zien; 16% minder fietsen, tegen 15% minder omzet.

Kijkend naar de branchevreemde kanalen zien we dat vooral de bouwmarkten zijn gegroeid in de verkoop van stadsfietsen. Een kleine 10% gaat nu via dit kanaal (in stuks). Warenhuizen laten echter een opvallende daling zien: de afzet daalde daar met 28%. In omzet is de vakhandel goed voor 95%. Dit is vergelijkbaar met 2011.

20% minder stadsfietsen

Binnen de vakhandel zien we bij alle fietssegmenten een daling in 2012. Zo werden er 20% minder stadsfietsen verkocht. De omzet daalde met 23%. Ook e-bikes laten in 2012 geen verdere groei zien. Er werden 5% minder e-bikes verkocht terwijl de gemiddelde prijs ook daalde. De omzet daalde daardoor met 9%. Stadsfietsen en E-bikes zijn samen goed voor 78% van de totale fietsen omzet.

E-bike omzet groeit sterk in december

Opvallend is wel dat e-bikes in december goed werden verkocht. De afzet steeg met 39%. De omzet groeide met 41%. De totale fietsverkoop in december laat echter geen goed plaatje zien: het aantal verkochte fietsen daalde met 17% vergeleken met december 2011. Overigens was december 2011 een uitermate goede maand. Toen stegen de verkopen met 38%. De omzet in december 2012 daalde met ‘slechts’ 4%, vooral doordat de gemiddelde prijs met 15% is gestegen.

Binnen de vakhandel zagen we een soortgelijk beeld: de afzet daalde met 12% tegen een omzetdaling van 3%. Ook hier steeg de gemiddelde prijs met 11%.

Vuurwerkverkoop

De laatste maand van het jaar staat traditioneel in het teken van de vuurwerkverkoop, voor veel fietsenwinkels ook een belangrijke bron van inkomsten. Ondanks de recessie is er toch weer voor €67 miljoen de lucht in gegaan. Dat is ongeveer gelijk aan het jaar 2011.

Reageer op dit artikel