nieuws

Accell kondigt mogelijke ontslagen aan

algemeen

Accell kondigt mogelijke ontslagen aan
Accell CEO René Takens: "Gezien de marktontwikkelingen in Nederland zal op korte termijn onderzocht worden hoe de samenwerking tussen de Nederlandse bedrijven verder geïntensiveerd kan worden. Hierbij zal ook bekeken worden in hoeverre activiteiten samengevoegd kunnen worden."

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft de moeder van o.a. Batavus, Sparta, Koga en Juncker de resultaten op de Nederlandse markt zien verslechteren in 2012. Het heeft tot gevolg dat er mogelijk ontslagen gaan vallen, zo maakte de Accell Groep NV vanochtend bekend bij de presentatie van de financiële resultaten over het afgelopen jaar.

De omzet gemoeid met de verkoop van fietsen van o.a. de merken Batavus, Sparta en Koga is tijdens het afgelopen jaar in Nederland met 7% gedaald. Overigens tekent de holdingmaatschappij van vele fiets- en fietsonderdeelbedrijven hierbij aan dat de totale fietsenmarkt in Nederland met 13% in geld is gedaald. De omzet in fietsonderdelen en accessoires is met 3% geplust.

Teruglopende resultaten op thuismarkt

Accell kampt al jaren met teruglopende resultaten op haar thuismarkt, wat in omzet gemeten de belangrijkste markt is voor het internationaal opererende fietsbedrijf. Sinds de economische recessie startte in 2008 doet zich dit voor. In 2009 was er sprake van slechts een lichte omzetstijging in Nederland; in 2010 daalde het resultaat met 5% en in 2011 met 3.8%. In 2009 bedroeg de omzet van de Accell bedrijven in Nederland nog €236.7 miljoen; over 2012 is die omzet uitgekomen op € 206 miljoen; een daling sinds 2009 van 13%.

Meer marge, minder korting

Over de resultaten op de Nederlandse markt zegt Accell: “De marktomstandigheden waren in 2012 ongunstig door terughoudende consumentenbestedingen en slecht weer in het tweede kwartaal. De marges verbeterden in het tweede halfjaar door minder verleende kortingen, maar werden in de tweede jaarhelft in Nederland wel gedrukt door het niet volledig kunnen doorberekenen van de BTW-verhoging per 1 oktober. Deze doorberekening is nu deels al doorgevoerd per 1 januari 2013.”

Mogelijke ontslagen

Over de mogelijke ontslagen die kunnen gaan vallen en die voor eind maart aangekondigd gaan worden, zegt Accell: “Gezien de marktontwikkelingen in Nederland zal op korte termijn onderzocht worden hoe de samenwerking tussen de Nederlandse bedrijven verder geïntensiveerd kan worden. Hierbij zal ook bekeken worden in hoeverre activiteiten samengevoegd kunnen worden. De uitkomsten hiervan en de betekenis voor de werkgelegenheid verwachten we voor het einde van het kwartaal te hebben vastgesteld.”

Door overname Raleigh forse omzetgroei

Met betrekking tot de algehele resultaten kan Accell terugzien op een redelijk verlopen 2012. Een jaar dat zich kenmerkte door de overname van Raleigh waardoor de omzet fors is gegroeid; met 23% naar €772.5 miljoen (was in 2011: €628.5 miljoen). Toch groeide Accell ook autonoom; met 3%. Wel is het netto operationeel resultaat behoorlijk gedaald; met 17% tot €26.3 miljoen waarbij aangetekend dient te worden dat in 2011 dat netto resultaat sterk beïnvloed werd door €16 miljoen boekwinst op de verkoop van het belang in Derby Cycle.

Goed jaar in Duitsland

Vooral in Duitsland heeft Accell een goed jaar achter de rug met een stijging in de fietsenomzet van 8% en in fietsonderdelen & accessoires met 6%. Accell heeft hier weer meer e-bikes verkocht waar de markt inmiddels volgens schattingen circa 350.000-400.000 units groot is. 32% van Accell’s totale fietsomzet is inmiddels gemoeid met elektrische fietsen, het bedrijf mag zich op gebied van elektrische fietsen marktleider in Europa noemen.

Tot besluit, CEO René Takens heeft vanochtend met trots laten zien dat nu ook de USA staat tussen de landen waar Accell Groep NV zijn geld verdient. In 2012 is €111 miljoen met Raleigh, Diamondback, Currie en anderen merken aan omzet gescoord in Amerika.

Reageer op dit artikel