nieuws

Seizoen 2013 niet te voorspellen

algemeen

Seizoen 2013 niet te voorspellen
Presentator opening FietsVAK Jan van der Meulen (links) en René Takens, CEO Accell Group, die (g)een vooruitblik gaf op het komend seizoen.

Bij de opening van de FietsVAK geeft René Takens, CEO Accell Group, traditiegetrouw de cijfers van het afgelopen jaar, en een vooruitblik op het komende seizoen. Gisteren deed hij daar geen uitspraken over. “De verwachting voor 2013? Het kan een beetje meer zijn, maar ook een beetje minder.”

Takens gaf aan dat de moeilijke economische situatie zijn effecten heeft voor de fietsenvakhandel. Hoewel in 2012 toch nog meer dan 1 miljoen nieuwe fietsen (1.039.000) zijn verkocht, is dit een daling in aantallen van 13,2% ten opzichte van 2011 (1.198.000). De omzetdaling hield daarmee gelijke tred, met een afname van 14,2%. “Je ziet dat de onderdelen- en accessoireverkoop het daarentegen wel goed doet,” aldus Takens. “Door meer reparatie en onderhoud omdat mensen langer doorfietsen op hun fiets, en ook omdat ze zich nog wel eens verwennen met een fietscomputer of een mooie sportbril.”

E-bikes houden stand
E-bikes zijn in omzet de stadsfiets voorbij gestreefd. Met 16% van de verkoopaantallen wordt wel een omzetaandeel van 42% bereikt. Binnen de vakhandel is het omzetaandeel van e-bikes inmiddels 43% en daarmee voor dit kanaal het belangrijkste segment in de omzet. Takens: “In januari is de mijlpaal van de miljoenste verkochte e-bike bereikt. Tegen de markt in, houden de e-bikes dus stand. Een zeer belangrijk gegeven voor de vakhandel.”

Reageer op dit artikel