nieuws

’s Werelds grootste investeerder koopt belang Accell

algemeen

’s Werelds grootste investeerder koopt belang Accell
Fidelity Investments beheert een kapitaal van maar liefst 3.700 miljard US dollar! Het is nu eigenaar van 10% van Accell.

De Amsterdamse beursnotering van de Accell Groep schoot afgelopen december, na een periode van dalende koersen, opeens omhoog. Dit werd veroorzaakt door ’s werelds grootste investeringsmaatschappij die een groot belang bleek te hebben genomen in de nummer één fietsfabrikant van Europa.

Dit investeringsfonds heet FMR LLC en heeft op 10 december exact 10,01% van alle aandelen van de Accell Groep NV verworven. FMR is een Amerikaans conglomeraat van vele bedrijven die financiële diensten verlenen. FMR is beter bekend onder de naam Fidelity Investments. Het is één van de grootste investeringsmaatschappijen – wellicht zelfs de grootste – van de wereld met meer dan twintig miljoen individuele en institutionele klanten. Fidelity beheert 500 verschillende fondsen die gezamenlijk over een kapitaal van maar liefst 3.700 miljard US dollar beschikken.

Aandeel in Accell constant uitgebreid
Fidelity Investments is sinds juli 2011 betrokken bij de Accell Groep. De in Heerenveen gevestigde holdingmaatschappij van vele fietsbedrijven in de wereld maakte toen bekend dat de Amerikaanse investeerder iets meer dan 5% van de aandelen van Accell had gekocht. Sindsdien heeft Fidelity Investments haar aandeel in het fietsenbedrijf constant uitgebreid tot het op 10 december iets meer dan 10% van alle Accell aandelen in bezit had.

Grootste aandeelhouders
Met die tien procent is FMR – Fidelity Investments niet Accell’s grootste aandeelhouder. Dat is de investeringspoot van Delta Lloyd die 13.53% van de Accell Groep bezit. FMR is nu de op een na grootste aandeelhouder terwijl op de derde plaats een andere investeringsmaatschappij staat die Darlin NV heet en die 7.40% van alle uitgegeven aandelen bezit.

Opvallende nieuwe investeerder: John Fentener Van Vlissingen
Vorig jaar maart diende zich overigens ook een opvallende nieuwe investeerder aan bij Accell. Dat bleek één van de rijkste mannen van Nederland te zijn; John Fentener Van Vlissingen. Hij kocht via zijn investeringsmaatschappij – Boron Investments NV – iets meer dan 5% van de Accell aandelen. John Fentener van Vlissingen behoort tot de familie die – met de Steenkolen Handelsvereniging (SHV), naast vele andere bedrijven – MAKRO groot heeft gemaakt. Deze wereldwijd opererende groothandel is tegenwoordig onderdeel van de grootste retailer van Europa, METRO.

Vanochtend (rond 10:30 uur) noteerde Accell een koers van € 13,88.

Reageer op dit artikel