nieuws

Pon betaalt 200 miljoen voor Derby

algemeen

Pon betaalt 200 miljoen voor Derby
Derby Cycle was in 2011 € 98.6 miljoen waard. Uiteindelijk heeft Pon Holdings dus meer dan het dubbele betaald voor de Duitse fietsfabrikant.

Pon Holding Germany GmbH (een volle dochter van het Nederlandse Pon Holdings) heeft op 28 december de laatste vijf procent van de uitgegeven aandelen van Derby Cycle AG overgenomen. Financieel analisten becijferen de totale overnamesom die Pon voor Derby heeft betaald op rond de 200 miljoen euro.

Om honderd procent eigenaar van Derby Cycle AG te worden, moest Pon Holdings onder andere de 22% van het totale aantal uitgegeven Derby aandelen overnemen van Accell Groep NV. Accell trachtte in de loop van 2011 Derby ‘vijandelijk’ over te nemen en bouwde geleidelijk aan een aanzienlijke deelname. In oktober 2011 staakte Accell de overnamepoging en verkocht met een miljoenenwinst de Derby-aandelen aan Pon Holdings. Dat vond in oktober 2011 plaats voor een prijs van € 28,- per aandeel. De laatste vijf procent van de Derby-aandelen werd overgenomen voor een prijs van € 31,56 per aandeel.

Beursgang
Derby Cycle, de grootste fietsfabrikant in Duitsland, is in februari 2011 naar de beurs gegaan. De uitgiftekoers op de beurs van Frankfurt startte voor € 12,50. Ten tijde van de beursgang werd de waarde van Derby Cycle vastgesteld op € 98.6 miljoen. Uiteindelijk heeft Pon Holdings dus meer dan het dubbele betaald voor de Duitse fietsfabrikant.

Opschorting notering
De overname van de laatste vijf procent van de Derby-aandelen vond plaats nadat in een algemene vergadering van aandeelhouders op 23 november werd besloten dat aan de houders van de resterende Derby-aandelen € 31,56 per aandeel zou worden betaald. Derby zal de Frankfurt Stock Exchange vragen de toelating van de aandelen van Derby Cycle AG in te trekken. De beurs besluit binnenkort over de opschorting van de handel.

Avontuur Derby kort maar zeer succesvol
Al met al was het avontuur van Derby Cycle AG op de aandelenmarkt kort maar zeer succesvol. De Duitse fietsproducent startte op de Frankfurt Stock Exchange in februari 2011 met een waardering van € 12,50. Volgens de maandelijks door Bike Europe gepubliceerde Bike Industry Stock Chart schoten de Derby aandelen 125 % omhoog in 2011. Daarmee scoorde Derby de sterkst toegenomen waardering van alle 22 genoteerde ondernemingen in de Stock Chart. In 2012 stegen de Derby aandelen 15,3 % in waarde.

Onder Derby Cycle vallen de merken Focus, Kalkhoff, Rixe en Univega. Naast Derby Cycle is Pon Holdings ook eigenaar van Gazelle, Union en Cervélo.

Reageer op dit artikel