nieuws

Omzet en fietsverkoop herstelt licht in november

algemeen

Omzet en fietsverkoop herstelt licht in november
Sterke omzetgroei kwam in november 2012 uit het segment MTB/ATB. De omzet steeg bij de vakhandel zelfs met 12%.

De maand november is traditioneel niet de belangrijkste periode in de fietsenbranche. Slechts 5,5% van het totaal aantal verkochte fietsen gedurende de laatste twaalf maanden vond in de maand november plaats. Toch zien we in de maand november een licht herstel bij de vakhandel.

In de totale markt werden in november 12% minder fietsen verkocht in vergelijk met dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs kreeg echter ruimte om te groeien met 10%. De omzet daalde daardoor met ‘slechts’ 3%. De gemiddelde fietsprijs lag in november op €804.

Omzet exact gelijk
De vakhandel liet een evenwichtig beeld zien in november. Zo daalde de afzet met slechts 2%. De gemiddelde prijs steeg echter met 2%. De omzet is hierdoor exact gelijk gebleven aan vorig jaar.

De teruglopende verkoop van stadsfietsen blijft voor de branche een voornaamste probleem. Nog altijd 59% van het totaal aantal verkochte fietsen is een stadsfiets. In november daalde het totaal aantal verkochte stadsfietsen met 9%, terwijl de vakhandel 2% minder stadsfietsen verkocht. Ook het branche vreemde kanaal laat een sterke daling zien: -33%. De totale omzet in stadsfietsen daalde met 6%. Bij de vakhandel was dit 3%.

12% omzetgroei sportieve segment

Sterke omzetgroei kwam net als vorige maand uit het segment MTB/ATB. De totale omzet steeg met 10% binnen de totale markt. Bij de vakhandel zelfs met 12%. Ook het volume groeide bij de vakhandel: +5%.

E-bikes werden in de maand november meer verkocht vergeleken met vorig jaar (+9%). De omzet groeide met 11%. De vakhandel presteerde zelfs nog beter: 15% groei in aantallen stuks en 14% omzet groei. De gemiddelde prijs van de E-bike daalde daarbij licht.

Reageer op dit artikel