nieuws

Verkopen e-bike en stadsfiets onderuit, sportsegment in de plus

algemeen

Verkopen e-bike en stadsfiets onderuit, sportsegment in de plus
Opvallend is weer de positieve ontwikkeling van het ATB/MTB en het Sportshybride/racefietsen segment, die samen een omzetgroei laten zien van 6 procent.

De fietsenbranche zit momenteel behoorlijk op slot. Het slechte weer en de economische malaise hebben de branche geen goed gedaan. De totale fietsenomzet tot en met de maand oktober staat met een daling van 17 procent behoorlijk onder druk.

Helaas heeft de maand oktober geen herstel laten zien. In de totale markt zijn in oktober 26 procent minder fietsen verkocht vergeleken met oktober vorig jaar. De omzet daalde met 21 procent. De gemiddelde prijs steeg echter wel met 7 procent. De vakhandel zag de afzet in oktober met 20 procent teruglopen en de omzet met 19 procent. Warenhuizen lieten de scherpste dalingen zien. Het aantal verkochte fietsen daalde daar met 58 procent. Opmerkelijk is hier vooral de 72 procent afzetdaling in kinderfietsen.

Bij dit alles moet wel worden aangetekend dat er vorig jaar oktober sprake was van een inhaaleffect voor wat betreft de verkoop door de verregende zomer van 2011. Vorig jaar oktober pluste de totale markt nog met 3.4 procent met vooral een stijging in de verkoop van hybrides en e-bikes.

Daling verkoop stadsfietsen en e-bikes
In oktober 2012 is binnen de vakhandel het aantal verkochte stadsfietsen met 23 procent gedaald. De omzet laat een daling zien van 25 procent. Het branchevreemde kanaal laat overigens geen beter beeld zien. De e-bikes, momenteel goed voor 41 procent van de omzet binnen de vakhandel, laten in oktober eveneens een negatieve ontwikkeling zien: zowel het aantal verkochte e-bikes als de omzet daalde met 14 procent in oktober.

Omzetgroei in sport
Opvallend is wederom de positieve ontwikkeling van het ATB/MTB en het Sportshybride/racefietsen segment. De twee segmenten samen laten een omzetgroei zien van 6 procent. De afzet in beide segmenten is stabiel.

GfK Retail and Technology Benelux B.V.

Niels van Steijn

Reageer op dit artikel