nieuws

Succesvolle demonstratie fietsersairbag

algemeen

Succesvolle demonstratie fietsersairbag
De laatste jaren overleden jaarlijks gemiddeld bijna honderd fietsers en vijftig voetgangers als gevolg van een ongeluk waarbij een auto betrokken was. De fietsersairbag moet fietsers en voetgangers beter beschermen.

Op de Automotive Campus in Helmond is op donderdag 8 november is een succesvolle demonstratie (zie de video onderaan dit artikel) gegeven van een speciale fietsersairbag in een auto. Onder ruime belangstelling van internationaal publiek, waaronder verschillende autofabrikanten, werd een dummy op een fiets met 40 km per uur aangereden door een personenwagen uitgerust met de airbag. De airbag activeerde succesvol zodat het hoofd en bovenlijf van de dummy goed opgevangen werden.

Deze airbag is het resultaat van een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Fietsersbond naar de verbetering van de verkeersveiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers.

Fietser overlijdt vaak na botsing met auto
De laatste jaren overleden jaarlijks gemiddeld bijna honderd fietsers en vijftig voetgangers als gevolg van een ongeluk waarbij een auto betrokken was. Het onderzoek toont aan dat met een combinatie van automatisch remmen en de airbag ongeveer zeventig fietsers en dertig voetgangers per jaar het ongeluk hadden kunnen overleven. Bij het aantal ernstig gewonden worden soortgelijke resultaten verwacht. Het zal waarschijnlijk nog zo’n vijf jaar duren voordat auto’s te koop zijn waar dit systeem ingebouwd kan worden.

Project achtergrond
Het SaveCAP consortium van bedrijven onderzocht in opdracht van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en de Fietsersbond wat de meest geschikte oplossingen zijn om het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers te verminderen. Auto’s uitrusten met een automatisch remsysteem en/of een airbag in de voorruit bleek de meeste potentie te hebben.

Deze kennis wordt nu beschikbaar gesteld aan de auto-industrie. Het ministerie stelde ruim twee miljoen euro beschikbaar om zo’n ‘fietsersairbag’ te ontwikkelen. Ook de Zweedse overheid droeg drie ton bij.

 In dit project werkt TNO samen met de Nederlandse Fietsersbond, Centraal Beheer Achmea en het Zweeds-Amerikaanse bedrijf Autoliv (producent van airbags).

Reageer op dit artikel