nieuws

E-bikes enige stijger in slechte septemberverkoop

algemeen

E-bikes enige stijger in slechte septemberverkoop
E-bikes blijven goed verkopen, maar dankzij een daling van de gemiddelde verkoopprijs is de omzet onder druk komen te staan.

E-bikes, voor 95% in handen van de vakhandel, zitten qua verkoopaantallen nog altijd in de lift. Er werden 5% meer e-bikes verkocht afgelopen september vergeleken met vorig jaar. De gemiddelde prijs daalde echter wel met 6%, waardoor nu ook de omzet licht onder druk is komen te staan (1% omzetdaling).

Na een korte opleving van de markt in augustus, liet de maand september helaas toch weer een daling zien. Het aantal verkochte fietsen in de totale markt liep met 13% terug ten opzichte van september 2011. De gemiddelde prijs is wel met 6% gestegen. De omzet liep hierdoor uiteindelijk met 7% procent terug.

Branchevreemde verkoop daalt met 43%!
De vakhandel presteerde in verhouding beter dan het branchevreemde kanaal. De afzet bij de vakhandel daalde met 7% terwijl warenhuizen de verkopen zagen dalen met maar liefst 43%! Bouwmarkten verkochten 5% minder fietsen. Opvallend is dat in alle kanalen de gemiddelde prijs wel is gestegen.

MTB en race in de plus
Stadsfietsen vertegenwoordigen nog altijd 55% van de totale fietsenafzet. Het aantal verkochte stadsfietsen liep echter terug met 17% in de totale markt in september. De omzet daalde hier met 16%. Opvallend is de sterk stijgende verkoop in MTB/ATB en Sporthybride/Racefietsen (samen goed voor 8 procent van de totale afzet). Er werden in september 28% meer van dit type fietsen verkocht. De omzet groeide zelfs met 36%. Dit is overigens afgezet tegen een zwakkere periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel