nieuws

E-bikes enige stijger in slechte septemberverkoop

algemeen

E-bikes, voor 95% in handen van de vakhandel, zitten qua verkoopaantallen nog altijd in de lift. Er werden 5% meer e-bikes verkocht afgelopen september vergeleken met vorig jaar. De gemiddelde prijs daalde echter wel met 6%, waardoor nu ook de omzet licht onder druk is komen te staan (1% omzetdaling).

E-bikes enige stijger in slechte septemberverkoop
E-bikes blijven goed verkopen, maar dankzij een daling van de gemiddelde verkoopprijs is de omzet onder druk komen te staan.

Na een korte opleving van de markt in augustus, liet de maand september helaas toch weer een daling zien. Het aantal verkochte fietsen in de totale markt liep met 13% terug ten opzichte van september 2011. De gemiddelde prijs is wel met 6% gestegen. De omzet liep hierdoor uiteindelijk met 7% procent terug.

Branchevreemde verkoop daalt met 43%!
De vakhandel presteerde in verhouding beter dan het branchevreemde kanaal. De afzet bij de vakhandel daalde met 7% terwijl warenhuizen de verkopen zagen dalen met maar liefst 43%! Bouwmarkten verkochten 5% minder fietsen. Opvallend is dat in alle kanalen de gemiddelde prijs wel is gestegen.

MTB en race in de plus
Stadsfietsen vertegenwoordigen nog altijd 55% van de totale fietsenafzet. Het aantal verkochte stadsfietsen liep echter terug met 17% in de totale markt in september. De omzet daalde hier met 16%. Opvallend is de sterk stijgende verkoop in MTB/ATB en Sporthybride/Racefietsen (samen goed voor 8 procent van de totale afzet). Er werden in september 28% meer van dit type fietsen verkocht. De omzet groeide zelfs met 36%. Dit is overigens afgezet tegen een zwakkere periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel