nieuws

RAI Vereniging: ‘Berichtgeving onveiligheid fietsen feitelijk onjuist

algemeen

RAI Vereniging: ‘Berichtgeving onveiligheid fietsen feitelijk onjuist
Het stijgende aantal ongevallen met fietsen wordt niet veroorzaakt door ondeugdelijke accessoires, zegt RAI Vereniging, Foto: Johan Wouters (ANP)

Verschillende media hebben vanochtend aandacht besteed aan de vermeende onveiligheid van fietsen en de stijgende fietsongevallencijfers. Deze zouden deels de oorsprong kennen in ‘ondeugdelijke bagagedragers’ en ‘kinderzitjes die aan geen enkele eis voldoen’. De fietsindustrie neemt bij monde van RAI Vereniging afstand van deze beweringen, daar deze feitelijk onjuist zijn.

Bagagedragers dienen te voldoen aan NEN-EN 14872, fietskinderzitjes aan NEN-EN 14344. Deze eisen borgen de veiligheid van de genoemde producten. Zodoende zijn de beweringen over ondeugdelijke producten feitelijk onjuist, net zoals beweringen dat kinderzitjes geen eisen kennen onjuist zijn, zegt RAI Vereniging.

Wel vindt RAI Vereniging het zaak dat de genoemde producten deugdelijk bevestigd en goed onderhouden worden. Daarnaast moeten zij niet zwaarder beladen worden dan het maximale draaggewicht aangeeft. Dit is terug te vinden in de gebruikershandleiding en in veel gevallen op het product zelf. Bij twijfel is het verstandig contact op te nemen met de fabrikant van het product of de fietsenmaker te bezoeken.

Industrie deelt zorg over stijgende ongevallencijfers
“De stijging is zorgwekkend en wordt door de industrie zeer serieus genomen”, stelt Sacha Boedijn, secretaris van de afdeling Fietsen van RAI Vereniging. “We moeten alleen wel naar de daadwerkelijke oorzaken kijken. Fietsen en accessoires voldoen aan strikte veiligheidseisen.”

Boedijn vervolgt: “De industrie investeert fors in het nog verder vergroten van deze veiligheid. Onveiligheid ontstaat door onjuiste bevestiging en gebruik of gebrekkig onderhoud. Daarnaast zijn er veel omgevingsfactoren die een rol spelen, zoals de kwaliteit van de tweewielerinfrastructuur. Daar zit de uitdaging die we aan moeten gaan. Op die manier kan iedereen zich op een veilige, duurzame en gezonde manier per fiets verplaatsen.”

Bron: ANP

Reageer op dit artikel