nieuws

Fietsverkoop vertoont na 7 maanden weer groei

algemeen

Fietsverkoop vertoont na 7 maanden weer groei
Stadfietsen via branchevreemd doen het traditioneel goed in augustus wegens de ‘back to school’-promoties. Foto: ANP, Koen Suyk

Augustus sloot positief af, in tegenstelling tot de eerste zeven maanden van dit jaar. Zowel in stuks als in omzet werd een groei gerealiseerd voor de totale markt. Het aantal verkochte fietsen steeg met 4% ten opzichte van augustus vorig jaar en door een hogere gemiddelde prijs steeg de omzet met 7%.

We zagen al eerder dat het weer een directe invloed heeft op de fietsenverkoop. Dat heeft in augustus goed uitgepakt. Landelijk gezien was dit een maand met 25 uur meer zon dan normaal. De gemiddelde temperatuur lag 1% hoger dan normaal (18,5 graden met een uitschieter tot boven de 30 graden!)

Vakhandel zelfs 8% omzet
Kijkend naar de vakhandel, waren de cijfers in augustus zelfs nog wat positiever dan over het totaal van de markt: 6% groei in stuks en 8% groei in omzet. De branchevreemde kanalen (zoals bouwmarkten en warenhuizen) lieten een divers beeld zien. Zo liepen de verkopen via de warenhuizen 1,4% terug en stegen de verkopen bij de bouwmarkten 2%.

Gemiddelde prijs branchevreemd stijgt
Opvallend is dat bij beide branchevreemde kanalen de gemiddelde prijs naar verhouding flink steeg, waardoor er sprake was van omzetstijging. In augustus werd in totaal 24% van alle fietsen via het branchevreemde kanaal verkocht, met een accent op stadfietsen. In dit segment is in augustus 2012 het verkoopaandeel branchevreemd inmiddels opgeklommen tot 30%. Zoals we vorig jaar zagen waren ook nu weer de ‘Back to school’ promoties de belangrijkste oorzaak.

De meeste groei in de markt komt nog altijd uit e-bikes. Zoals gebruikelijk is dit dé markt voor de vakhandel met een stijging van 32% in stuks en 24% in omzet in de maand augustus 2012.

Reageer op dit artikel