nieuws

Cao-overleg tweewielerbranche loopt vast

algemeen

Cao-overleg tweewielerbranche loopt vast
Werknemers in de tweewielerbranche krijgen een jaar lang geen loonsverhoging als het aan de werkgevers ligt. Foto: Robert Vos (ANP)

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche is na het derde overleg vastgelopen. Dat heeft Jos Brocken, onderhandelaar bij FNV Bondgenoten, woensdag laten weten. De werkgevers houden vast aan een periode van 1 jaar zonder loonsverhoging.

“Dat vinden wij absoluut onaanvaardbaar”, aldus Brocken. De vakbond had een loonsverhoging geëist van 2,5 procent. Volgens FNV Bondgenoten is “een enorme wegversperring opgeworpen” door brancheorganisatie BOVAG, die “een fatsoenlijke waardering van vaklieden wil tegenhouden.” Er is nog geen nieuwe overlegdatum bekend. De bond gaat de mensen in de branche nu informeren over de ontstane situatie en polst tegelijk de actiebereidheid.

Ook vakbond CNV Vakmensen is boos. “Ik constateer bij de BOVAG een totaal gebrek aan creativiteit en wil om er met elkaar uit te komen. Ze bieden nul loonsverhoging, nul scholing, nul ontwikkeling van werknemers”, aldus onderhandelaar Marco Hietkamp.

‘Adempauze ingelast’
Woordvoerder Paul de Waal van BOVAG nuanceert de berichtgeving vanuit FNV en CNV. “Natuurlijk is er bij ons de wil om er samen uit te komen. Maar dan moet het wel van twee kanten komen. We hebben nu drie gespreksrondes gehad en het blijkt dat de uitgangspunten nogal ver uit elkaar liggen. Daarom hebben we, met wederzijds goedvinden, een adempauze ingelast om ons te beraden over volgende stappen.”

BOVAG wil de huidige cao met 1 jaar te verlengen. “Wij vinden het onverstandig om in de situatie waarin Nederland zich nu bevindt, de loonkosten te verhogen. Er moet nog een regering gevormd worden en het is onduidelijk welke kant het met de economie opgaat. De hele maatschappij moet de broekriem aanhalen, dan kunnen we van de dealer niet verwachten dat hij met een verhoging van de loonkosten geconfronteerd wordt.”

Eenmalige uitkering
De huidige cao loopt af op 1 oktober a.s. BOVAG stelt voor om de cao een jaar te laten doorlopen, maar stelt voor 2013 een eenmalige uitkering voor “om het leed wat te verzachten. De bonden kiezen voor koopkracht in plaats van werkgelegenheid. Dat doen wij niet, wij kiezen voor werkgelegenheid, scholing en inzet van oudere medewerkers.” De Waal verwacht dat de partijen over enige tijd weer om tafel zullen gaan.

De cao voor de branche geldt voor ruim 81.000 werknemers bij ruim 10.000 bedrijven.

Reageer op dit artikel