nieuws

Sparta stopt met collectiejaren

algemeen

Sparta stopt met collectiejaren
Sparta vermeldde vorig jaar geen collectiejaar meer op hun catalogus. Nu wordt ook het collectiejaar van de fietsen gehaald. De fiets op de foto is een Pick-Up.

Sparta heeft besloten te stoppen met een jaarlijkse collectie bij de gewone fietsen. Dealers hoeven dus geen winterorders meer af te geven op de komende dealershows, maar kunnen het hele jaar door fietsen bestellen bij Sparta. “Het gaat hierbij om alle niet-ondersteunde fietsen voor volwassenen. Voor elektrische fietsen ligt het risico hoger en is het ontwikkelingstraject wat langer, daarvoor geldt het niet”, aldus Marco Kalden van Sparta.

Kalden vervolgt: “Dealers hikken al jaren aan tegen het collectioneren en het in de wintermaanden vastleggen van een collectie voor het hele jaar. Als je dan zoals dit jaar een goede maand maart hebt, maar slechte maanden in april en mei, dan ben je als ondernemer niet blij. Doordat je je hebt vastgelegd komen de fietsen wel binnen, maar raak je ze niet kwijt. Wij vinden het belangrijk dat je als dealer snel moeten kunnen reageren. Als een model of kleur het even niet goed doet, moet je als dealer kunnen switchen en niet vastzitten aan een jaarplanning. We raden dealers aan om alleen een showroommodel en een extra model op voorraad te houden. Dat is voldoende.”

Minder winterorders
Dit betekent dat Sparta flexibel zal moeten reageren op signalen uit de markt: “Wij houden constant de markt in de gaten. Als een kleur wat slechter loopt, dan zullen we daar niet mee doorgaan.” Het risico voor Sparta ligt met dit nieuwe systeem natuurlijk wel een stuk hoger: “Het aantal winterorders zal een stuk minder zijn. Daarom doen we een oproep aan de ondernemers. Doe mee en ga mee in deze stap voorwaarts. Op de aankomende dealershows introduceren we gewoon onze nieuwe collectie, maar het zal de laatste keer zijn dat we de hele collectie vernieuwen.”

Geen uitverkoop meer
Vanuit BOVAG is meerdere malen druk gezet op de fabrikanten om te stoppen met collectiejaren. Marco Kalden: “BOVAG heeft meerdere  malen aangegeven dat we af moeten van de uitverkoopmentaliteit. Ook vanuit onze dealerpanels kwam het verzoek naar voren. Wij zijn er als fabrikant ook niet bij gebaat om een ondernemer vol te duwen met fietsen. Wij moeten goed in de gaten houden welke modellen en kleuren het goed doen en daar op schakelen.”

BOVAG blij met initiatief
Niels Hansen, Manager Fietsbedrijven van BOVAG, is blij met het initiatief van Sparta: “Vorig jaar hebben ze al een eerste stap gezet door geen collectiejaar meer te vermelden op hun catalogus. Ze zetten nu een volgende grote stap door ook het collectiejaar van de fietsen af te halen. Hier wordt in de branche al jaren over gepraat en we zijn vanuit BOVAG blij dat Sparta het nu ook echt gaat doen, al nemen ze daarbij een zeker risico.”

Oproep aan dealers
Een aantal jaar geleden stopte Giant al met het afschaffen van modeljaren en startte met een gefaseerde introductie van modellen. Dit was in het begin niet echt een succes omdat dealers bij andere merken fietsen gingen bestellen. Daarom doet Niels Hansen een oproep aan de dealers: “Laat deze kans niet voorbijgaan. De stap die Sparta nu zet is belangrijk voor dealers. Je kunt een beter rendement, een betere voorraadpositie en een betere liquiditeit behalen. Als je Sparta nu in zijn hemd laat staan, doe je jezelf te kort. Dit is een grote stap naar een gezondere branche. Omarm dit initiatief, het biedt volop kansen voor de fietsretail. Als dit een succes wordt, heb je grote kans dat andere merken gaan volgen.”

Reageer op dit artikel