nieuws

‘PvdA en SP verhogen lasten kleine bedrijven

algemeen

‘PvdA en SP verhogen lasten kleine bedrijven
Volgens MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel zijn de plannen van Emile Roemer (links) en Diederik Samson (rechts) slecht voor de portemonnee van ondernemers. Foto: Robin Utrecht (ANP)

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf worden zwaarder belast als de verkiezingsprogramma’s van PvdA en SP worden uitgevoerd. Werknemersorganisatie MKB-Nederland heeft dat vandaag gezegd. Volgens voorzitter Hans Biesheuvel “begrijpen de twee partijen nog steeds niet dat welvaart en werkgelegenheid eerst moeten worden verdiend, voordat het geld kan worden uitgegeven’’.

MKB-Nederland wijst onder meer op de arbeidskorting voor zelfstandigen die de PvdA wil afschaffen. Dat betekent een inkomensverlies van netto 1500 euro per jaar, concludeert de organisatie. Ook het inkomensafhankelijk maken van de zorgverzekering zorgt voor een forse lastenverzwaring voor zelfstandigen. Bij een inkomen vanaf 50.000 euro zijn ze veel hogere zorgpremies kwijt. Ook de SP verhoogt de zorglasten aanzienlijk vanaf die inkomensgrens.

Aanslagen op de pensioenen
Verder zorgen PvdA en SP voor aanslagen op de pensioenen van ondernemers, zegt Biesheuvel. Dat pensioen bestaat doorgaans uit de opbrengst van de verkoop van hun zaak. Volgens MKB-Nederland wordt die drastisch afgeroomd door de inkomstenbelasting vanaf 150.000 euro te verhogen naar 60 of 65 procent, zoals PvdA en SP willen.

Biesheuvel hekelt verder de verplichting voor bedrijven om zes maanden de WW-premie van ontslagen personeel door te betalen. De plannen voor een hoge bankbelasting knijpen volgens hem de kredietverlening aan het MKB af.

(ANP)

Reageer op dit artikel