nieuws

Daling fietsverkoop ondanks groei 29-ers

algemeen

Daling fietsverkoop ondanks groei 29-ers
Het MTB-/ATB-segment liet in de maand juli een omzetstijging van maar liefst 29% zien, vooral door de sterke stijging van de gemiddelde prijs.

Het aantal verkochte fietsen daalde in de maand juli met vijftien procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het mooie weer heeft de verkopen dus niet geholpen. Is er ook goed nieuws? Ja, want de negatieve trend geldt niet voor het MTB- en ATB-segment, die juist een stijging liet zien dankzij de opkomst van de 29 inch modellen.

Van uitstel komt, zeker in de huidige economisch onzekere tijd, afstel en de consument stelt de aankoop van een nieuwe fiets klaarblijkelijk uit. Dit geldt vooral voor de ‘gebruiksfietsen’.

29% omzetstijging
Opvallend is de stijging in de verkopen van MTB-/ATB-fietsen. Dit segment steeg in juli 4% in stuksverkopen en maar liefst 29% in omzet door een sterke stijging van de gemiddelde prijs. Dit heeft alles te maken met de opkomst van de 29 inch modellen, die inmiddels ruim 15% van de totale verkopen in dit segment vormen.

Juli is ook de maand waarin veel kinderen voor het nieuwe schooljaar een fiets krijgen. Traditiegetrouw doen de ‘goedkope’ kanalen, zoals bouwmarkten en warenhuizen, dan hun aanbiedingen.

Bouwmarkten verkopen meer stadsfietsen
De cijfers laten inderdaad ook dit jaar weer een duidelijke stijging zien van de verkopen van stadsfietsen in bouwmarkten (in juli 18% meer dan vorig jaar), maar door een lagere prijs bedroeg de omzetstijging slechts 5%. De gemiddelde prijs van een stadsfiets in de bouwmarkten bedroeg in juli 177 euro ten opzichte van 650 euro in de vakhandel.

De warenhuizen bleven in hun verkopen van stadsfietsen 20% onder het volume van juli 2011. Even ter vergelijking: de vakhandel liet voor stadsfietsen een daling in stuks zien van bijna 26%. Het aandeel van bouwmarkten in de totale afzet van stadsfietsen bedroeg in juli 13%. Door het grote belang van de speciaalzaken kwam de totale markt voor stadsfietsen echter toch uit op een daling van 20%.

Aandeel e-bikes groeit
Naast de goede cijfers voor MTB/ATB lieten e-bikes naar verhouding goede cijfers zijn, ondanks een daling in het aantal verkochte fietsen van 6%. Daarmee nam het belang weer verder toe, want het aandeel van e-bikes in de totale fietsmarkt kwam uit op 20%, ten opzichte van 18,5% vorig jaar.

Reageer op dit artikel