nieuws

Daling fietsverkoop stabiliseert in juni

algemeen

Daling fietsverkoop stabiliseert in juni
Fietsverkopen GFK cijfers

De maand juni zit erop en daarmee het eerste halfjaar. Juni liet voor de totale markt toch nog een daling zien in de stuksverkopen van 7%; in omzet 3% door een stijging van de gemiddelde prijs van 5%. In tegenstelling tot de trend van de laatste tijd deed de vakhandel het duidelijk beter dan de branchevreemde kanalen bij elkaar. De vakhandel liet namelijk een daling zien van slechts 3% in stuks en 2% in omzet; de gemiddelde prijs liep 2% op ten opzichte van juni 2011.

Binnen de branchevreemden liepen zowel de bouwmarkten (die het de laatste tijd zo goed deden) als de warenhuizen elk meer dan 20% terug in verkoopaantallen. Vorig jaar zagen we echter wel dat ze in juli en augustus fors uitpakten met ‘back to school’ dus het is afwachten of de teruglopende trend structureel wordt of tijdelijk is.

Druk op e-bike prijs
E-bikes deden het echter weer uitstekend in juni. Met een groei van 13% in stuks en 7% in omzet zien we wel dat de hoogte van de gemiddelde prijs niet meer doorgroeit. De popularisering van de e-bike door het nog steeds groeiende aanbod geeft wat druk op de prijs, maar de grotere volumes maken dat nog steeds goed.

Resultaten eerste halfjaar
Het eerste halfjaar is geen feest geweest in de fietsenmarkt. Zoals bekend heeft het slechte weer ons danig parten gespeeld. Kijk je naar de totale markt dan is het verlies in aantallen over eerste halfjaar zo’n 20% en in omzet -24%. Grotendeels is het slechte weer de oorzaak, maar we kunnen er niet omheen dat de financiële crisis onze branche toch ook begint te raken. Alle sectoren in de detailhandel lijden hier onder en wat dat betreft doet de fietsenvakhandel het relatief nog steeds goed.

Reageer op dit artikel