nieuws

Omzet Accell daalt in Nederland met 10%

algemeen

Omzet Accell daalt in Nederland met 10%
Sparta fietsen in de winkel fot bij haljaarcijfers Accell Group eerste halfjaar 2012

HEERENVEEN – De moeder van Batavus, Sparta, Koga, Juncker en diverse andere merken heeft in Nederland een lastig eerste halfjaar van 2012 achter de rug. De omzet daalde door het slechte weer en de slechte koopstemming onder consumenten.

Accell Group N.V. heeft in het eerste halfjaar van 2012 een omzetstijging van 19% gerealiseerd naar € 445,6 miljoen (1e helft 2011: € 373,0 miljoen), waarvan 2% autonoom. Het netto operationeel resultaat nam af naar € 23,2 miljoen, een daling van 15% (1e helft 2011: € 27,3 miljoen). Maar CEO René Takens noemde de Nederlandse markt het afgelopen halfjaar ‘de lastigste markt van allemaal’ bij de persconferentie over de halfjaarcijfers.

 

Takens, CEO Accell Group: “Nederland is nog steeds goed voor 24% van onze omzet. Hoewel dat aandeel in het verleden groter is geweest, blijft Nederland onze belangrijkste markt. Het is te danken aan onze groei in andere landen dat we een goed halfjaarresultaat hebben behaald.”

 

Hij vervolgt: “De populariteit van fietsen binnen en buiten Europa blijft stijgen, maar de aankopen van nieuwe fietsen lagen in een aantal landen in de eerste helft van 2012 op een lager niveau dan in 2011. Het effect van de onzekere economische ontwikkelingen op de consumentenbestedingen is groot. Veel mensen kiezen er voor om duurdere aankopen, zoals fietsen, uit te stellen. Ook de weersomstandigheden waren in het voor ons belangrijke tweede kwartaal erg ongunstig in de meeste landen waar we actief zijn. De groepsomzet nam desalniettemin autonoom toe; de resultaten daalden door met name lagere omzet in Nederland, door valuta-effecten en door extra kortingen.”

 

“Met de jaarlijkse nieuwe collectie en opnieuw veel innovaties verwachten we in het tweede halfjaar een toename van de omzet en het netto operationeel resultaat ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Of dit ook voldoende zal zijn om het resultaat op jaarbasis te laten stijgen zal onder meer afhangen van verdere economische ontwikkelingen en het weer. Op basis van de huidige stand van zaken gaan we ervan uit dat het netto operationeel resultaat over heel 2012 dat van 2011 niet zal overtreffen. Op langere termijn verwacht Accell Group een continuering van de groei van omzet en netto operationeel resultaat.”

 

Volgens voorlopige marktcijfers daalde in Nederland de omzet van fietsverkopen in de eerste helft van 2012 met ruim 20%. De omzet van de Accell Group fietsmerken in Nederland daalde met circa 13%. Het consumentenvertrouwen in Nederland ligt op een historisch dieptepunt. De daaruit voortvloeiende geringe consumentenbestedingen in combinatie met de extreme regenval in het tweede kwartaal waren de belangrijkste oorzaken voor de daling van de fietsverkopen in Nederland. De omzet in fietsonderdelen & accessoires omzet steeg met circa 6%.

 

Belangrijkste ontwikkelingen eerste helft 2012

In de eerste helft van 2012 is de omzet van Accell Group met 19% gestegen, waarvan 2% autonoom. De belangrijkste bijdrage aan de omzetgroei werd gerealiseerd door de acquisities van Raleigh Cycle in het tweede kwartaal van dit jaar en die van Currie Technologies (Verenigde Staten) en Van Nicholas (Nederland) beide in het begin van 2012. De lagere omzetten in Nederland en Frankrijk werden gecompenseerd door hogere omzetten in Duitsland en Azië.

 

In het tweede kwartaal van dit jaar heeft Accell Group, Raleigh Cycle overgenomen. Met die overname voegt Accell Group wereldwijd bekende merken zoals Raleigh, Diamondback en Avenir aan haar merkenportefeuille toe en is de positie van de onderneming in de markt voor fietsen, fietsonderdelen & accessoires in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk belangrijk versterkt.

 

De overname stelt Accell Group in staat significante synergievoordelen te realiseren op het gebied van logistiek, sourcing in Azië, inkoopvoordelen door middel van schaalvergroting en intensivering van de distributie van de merken van Accell Group en Raleigh Cycle in hun respectievelijke markten. De aandelenemissie van 9,5% van het uitstaande aandelenkapitaal om de overname van Raleigh mede te financieren is succesvol verlopen.

 

Omzetspecificatie

(bedragen x € miljoen)

Geografisch                    Per productgroep

Nederland 124 (-10%)  Fietsen 332 (+14%)

Duitsland 113 (+9%)    Onderdelen & accessoires 104 (+42%)

Frankrijk 30 (-1 %)        Fitness 10 (+8%)

Overig Europa 94 (+36%)

Buiten Europa 85 (+163%)

Totaal 446                    Totaal 446

Reageer op dit artikel