nieuws

Te hoge fietsvoorrraad speelde Accell Groep parten in 2011

algemeen

Te hoge fietsvoorrraad speelde Accell Groep parten in 2011

Op het eerste gezicht is er geen vuiltje aan de lucht met de 2011 resultaten van de Accell Groep zoals die afgelopen vrijdag op tweewieler.nl zijn gepubliceerd. Met 9% meer omzet tot 628.5 miljoen euro en 11% meer winst ziet het er allemaal goed uit. Echter, een nadere beschouwing leert dat de ‘moeder’ van onder andere Batavus, Koga, Sparta en Juncker afgelopen najaar veel korting heeft moeten geven om te hoge fietsvoorraden na het seizoen op te ruimen.

 

AMSTERDAM – Op het eerste gezicht is er geen vuiltje aan de lucht met de 2011 resultaten van de Accell Groep zoals die afgelopen vrijdag op tweewieler.nl zijn gepubliceerd. Met 9% meer omzet tot 628.5 miljoen euro en 11% meer winst ziet het er allemaal goed uit. Echter, een nadere beschouwing leert dat de ‘moeder’ van onder andere Batavus, Koga, Sparta en Juncker afgelopen najaar veel korting heeft moeten geven om te hoge fietsvoorraden na het seizoen op te ruimen.

In 2011 heeft Accell Groep NV voor de eerste maal in haar historie meer dan 1 miljoen fietsen verkocht. Dit is onder andere veroorzaakt door de overname van het Turkse Bianchi Bisiklet wat inmiddels is omgedoopt tot Accell Bisiklet. De omzet die de holdingmaatschappij met de verkoop van fietsen behaalde is met 9% gegroeid naar een totaal van 465.9 miljoen euro.

22% meer omzet in Duitsland

De stijging van de omzet is vooral in Duitsland gerealiseerd. Daar hebben de diverse Accell bedrijven waaronder Winora de grooste is, liefst 22% meer omzet behaald dan in 2010. In Nederland zag het plaatje er er anders uit. Hier heeft Accell met haar dochters bepaald niet makkelijk gehad. De Nederlandse omzet is met 4% gedaald van 225 miljoen euro in 2010 naar 216.4 miljoen in 2011.

Veel korting in Nederland

De reden voor deze daling is gelegen in het feit dat Accell tijdens het tweede halfjaar veel fietsen met korting heeft moeten verkopen omdat deze door het slechte zomerweer niet voor het seizoeneinde in september verkocht waren.

Negatieve effecten

In een toelichting vertelde Accell Groep CEO René Takens aan Tweewieler: “Dit is ons de afgelopen jaren niet overkomen. We hadden een behoorlijke vooraad opgebouwd voorafgaande aan het seizoen om geen nee te hoeven verkopen aan onze dealers. Daar hebben we nu de negatieve effecten van gezien. Inmiddels is die voorraad weg.”

16 miljoen boekwinst

De gevolgen van die kortingen komen binnen de financiële cijfers aan de orde in de vorm van een met 9% gedaald bedrijfsresultaat .Dat Accell toch een positief resultaat heeft behaald, is naast de goede resultaten in Duitsland onder andere ook te danken aan een boekwinst van 16 miljoen euro op de verkoop van aandelen Derby Cycle die Accell afgelopen najaar kocht met het oog op een overname van de grootste Duitse fietsfabrikant dat nu eigendom is van Pon Holdings. Een uitgebreider artikel over de resultaten van de moedermaatschappij van Batavus, Koga, Sparta, Juncker en andere bedrijven is te lezen in de maart editie van Tweewieler.

Reageer op dit artikel