nieuws

Sneeuwpret remt loop naar winkel

algemeen

Sneeuwpret remt loop naar winkel

Met een omzetdaling van zo’n 3% in de maand januari is de start van 2012 wat zwakker dan verwacht op basis van de cijfers in december. De invallende winter met (alsnog) veel sneeuw en ijs heeft de consument misschien wel naar de (fietsen)winkel gebracht om schaatsen te kopen of te laten slijpen, maar het heeft de fietsenverkoop wat geremd.

 

AMSTELVEEN – Met een omzetdaling van zo’n 3% in de maand januari is de start van 2012 wat zwakker dan verwacht op basis van de cijfers in december. De invallende winter met (alsnog) veel sneeuw en ijs heeft de consument misschien wel naar de (fietsen)winkel gebracht om schaatsen te kopen of te laten slijpen, maar het heeft de fietsenverkoop wat geremd.

In de vakhandel lag de omzet 2% lager dan in 2011, maar de gemiddelde prijs steeg wel met 1%. Op zich is dit slechts een gering percentage dat de vakhandel inlevert. Het komt echter bovenop de -2% die in januari 2011 ook al werd gescoord, en de -7% uit 2010. Hieruit blijkt dat januari dus voor het derde jaar structureel onder druk staat.

Indicatie koopbereidheid consument

Dit kan een indicatie zijn voor de koopbereidheid van de consument en GfK weet uit de rapportages van het CBS dat het consumentenvertrouwen (waarin de koopbereidheid een rol speelt) erg laag staat. Kortom: alle redenen om het komende voorjaar aan te grijpen om de consument wat (meer) te laten doen aan zijn of haar gezondheid.

Groeiende populariteit sport-hybride fietsen

De eerste tekenen zijn daar namelijk prima voor. Het nieuwe segment van sport-hybride fietsen (29”) laat een sterke ontwikkeling zien. Bovendien is het in de samenstelling van de markt ook opvallend dat het hybride/tour segment in januari terugkomt met een stijging in aantallen van bijna 20% ten opzichte van vorig jaar.

Ook MTB/ATB deed het in januari goed, met andere woorden het sportieve segment maakt dus een goede start en dat moeten we doorzetten naar het voorjaar. E-bikes blijven natuurlijk goed in de belangstelling staan, maar de cijfers worden wel wat ‘vlakker’. De verkopen stegen in januari 4% ten opzichte van vorig jaar, maar de gemiddelde prijs staat is met 2% gedaald.

(Bron: GfK Retail& Technology Benelux, auteur: Patrick Langley)

Reageer op dit artikel