nieuws

Shimano: prijsverhogingen en leveringsproblemen

algemeen

Shimano: prijsverhogingen en leveringsproblemen

Een onverwacht hoge vraag naar meer kwaliteitsfietsen in de groeimarkten China, Indonesië en Zuid-Amerika zorgt voor oplopende levertijden bij Shimano. Volgens Frank Pfeiffer, commercieel directeur van Shimano Europe, zijn het vooral de mountainbike onderdelen uit het midden- en instap niveau (Acera en Alivio groepen) en de 7 speed versnellingsnaven die kampen met langere levertijden. Daarnaast zorgt de zwakke euro ten opzichte van de sterke US dollar en de Japanse yen voor extra problemen.

 

NUNSPEET – Een onverwacht hoge vraag naar meer kwaliteitsfietsen in de groeimarkten China, Indonesië en Zuid-Amerika zorgt voor oplopende levertijden bij Shimano. Volgens Frank Pfeiffer, commercieel directeur van Shimano Europe, zijn het vooral de mountainbike onderdelen uit het midden- en instap niveau (Acera en Alivio groepen) en de 7 speed versnellingsnaven die kampen met langere levertijden. Daarnaast zorgt de zwakke euro ten opzichte van de sterke US dollar en de Japanse yen voor extra problemen.

Peiffer (foto) benadrukt dat het ordermoment binnen de industrie aan het verschuiven is. “Sommige fabrikanten bestellen alles in september en starten direct met produceren om helemaal klaar te zijn voor de start van het verkoopseizoen in april. Anderen houden vast aan de traditionele productiecyclus en dat zorgt voor problemen.”

“Om een voorbeeld te geven,” vervolgt Pfeiffer, “in oktober 2011 hebben we een extreem groot aantal orders binnengekregen en onze productie draait vanaf dat moment op volle capaciteit om aan alle aanvragen te voldoen. Echter, het aantal orders is vele malen groter dan het aantal fietsen dat in Europa verkocht wordt. We kunnen niet verklaren waar dit vandaan komt, maar het maakt het wel erg moeilijk voor ons om de productie te plannen.”

Hoewel Frank Pfeiffer verder geen details geeft, hebben zijn uitspraken wel betekenis. Shimano heeft immers als geen ander overzicht op de ontwikkelingen binnen de wereldwijde fietsenmarkt.

14 weken vertraging

Om te voldoen aan de toenemende vraag naar 7 speed versnellingsnaven met terugtraprem heeft Shimano de productie in de Tsjechische fabriek al opgevoerd met dertig procent ten opzichte van vorig jaar. Toch moeten diverse afnemers nu genoegen nemen met een levering in week 22 of 23 in plaats van de geprognostiseerde week 6 tot 8.

Er wordt ook al melding gemaakt van vertraagde leveringen van andere onderdelen zoals tandwielen en naven. Veel afnemers zijn niet zo geïnteresseerd in de reden van de vertraging. Ze wijzen liever op de gevolgen van de vertraging en de verstoring van de relatie tussen fabrikant, dealer en consument.

Wisselkoersen zorgen voor problemen

Naast de langer wordende levertijden zorgen ook wisselkoersen dit jaar weer voor problemen. De MTB onderdelen die gemaakt worden in China en Singapore worden betaald in US $ terwijl de versnellingsnaven veelal uit Japan komen en worden afgerekend in Japanse yens. De versnellingsnaven uit de Tsjechische Republiek worden gefactureerd in zwakke euro’s.

De lokale valuta’s van de genoemde groeimarkten China, Indonesië en Zuid-Amerika staan erg sterk ten opzichte van de US $ terwijl de zwakke euro de prijzen nog eens verder onder druk zet. Volgens financieel specialisten zouden deze wisselkoersschommelingen vooraf ingecalculeerd moeten worden in de prijs.

Feit is dat deze ingecalculeerd valutaschommelingen niet de enige reden zijn voor de prijsverhogingen bij Shimano die volgens Frank Pfeiffer variëren tussen de 0 en 9 procent. “We hebben deze prijsstijgingen al aan het begin van het vierde kwartaal 2011 gecommuniceerd en ze zijn gebaseerd op hogere grondstofprijzen en de transportkosten.”

Ondanks al deze verklaringen komen de vertragingen en gestegen kosten wel op een slecht moment zo kort voor de start van het verkoopseizoen in Europa. Een fabrikant als Accell wijst erop dat hier sprake is van hamsteren naar aanleiding van geruchten over Shimano levertijden. Duidelijk is wel dat de hoge order niveau’s bij Shimano weinig te maken hebben met de situatie binnen diverse Europese markten waar eerder sprake is van een verkoopdaling dan van een stijging.

Reageer op dit artikel