nieuws

Fox lanceert elektronisch bedienbare MTB vering met hulp van Shimano

algemeen

Fox lanceert elektronisch bedienbare MTB vering met hulp van Shimano

Start hiermee eenzelfde trend als het elektronisch schakelen bij racefietsen? Fox introduceert ‘Float iCD’ waarvoor het hulp kreeg van Shimano. Het is een elektronisch bedienbaar systeem waarmee de mountainbiker snel en makkelijk zowel de voor- als achtervering kan instellen.

 

LA BRESSE (F) – Start hiermee eenzelfde trend als het elektronisch schakelen bij racefietsen? Fox introduceert ‘Float iCD’ waarvoor het hulp kreeg van Shimano. Het is een elektronisch bedienbaar systeem waarmee de mountainbiker snel en makkelijk zowel de voor- als achtervering kan instellen.

Bij Fox verandert veel dit jaar. Zoals met de ingebruikneming van een nieuw hoofdkantoor, het verkorten van de merknaam in Fox waarbij de toevoeging ‘Racing Shox’ wordt weggelaten evenals het compleet vernieuwen van de 32 & 34 series verende voorvorken en air shocks. Het allernieuwste van Fox is Float iCD; een systeem dat het rijden met vol geveerde of alleen met voorvering uitgeruste Mountainbikes volledig verandert. Voor dit project heeft Fox wederom de samenwerking met Shimano gezocht.

Controle over de vering

Float iCD is eenelektronisch bedienbaar systeem dat de mountainbiker de makkelijkst denkbare controle biedt over de vering van XC en trailbikes. Het systeem is super makkelijk te bedienen – de mountainbiker kan door het roteren van een schakelaar op het stuur kiezen voor diverse open of lock-out posities. Fox’s Float iCD komt in twee versies; een voor volledige geveerde MTB’s en een voor alleen die met voorvering.

Fox is al een paar seizoenen met dit nieuwe systeem aan het testen. Float iCD (i voor Intelligent, C voor climb – klimmen en D voor descent – afdalen) is onderdeel van wat Fox haar ‘Intelligent Ride Dynamics (iRD)’ programma noemt waarmee het bedrijf elektronica wil integreren binnen haar veersystemen.

Shimano’s Di2 batterij
Een van de eerste producten van het iRD programma is een applicatie voor smart phones en tablet computers waarmee rijders de vering optimaal kunnen instellen. Komende september volgt Float iCD waarmee Fox zoals gezegd samenwerking zocht met Shimano. Fox maakt gebruik van Shimano’s Di2 batterij evenals de bevestiging en de bekabeling.

Het is overigens de eerste keer dat een deel van de Di2 technologie officieel beschikbaar komt voor mountainbikes. Waar dit op termijn toe gaat leiden, is duidelijk. Binnen MTB’s zal naast elektronisch instelbare vering ook elektronisch schakelen zijn intrede doen.

Bediening

Met Float iCD wordt de rechter voorvorkpoot en het achterveringselement bediend. Het systeem beïnvloedt de hydrauliek op een ongeëvenaarde snelle wijze. Fox claimt dat binnen 0.25 seconde de voorvering is in te stellen is en binnen 0.45 seconde de achtervering; sneller dan met mechanisch bedienbare systemen. Het systeem biedt de rijder de keuze tussen vooraf instelbare posities als klimmen, afdalen en klimmen voor alleen de achtervering.

Float iCD brengt 70 tot 140 gram extra gewicht met zich mee. Fox introduceert het systeem in september als een Aftermarket product voor de super lichtgewicht 32 serie geveerde voorvorken met 100 of 120 mm veerweg in zowel 26- als 29-inch versies. Voor de achtervering is het systeem geïntegreerd binnen de nieuwe Fox Float shock. Over prijzen is nog niets bekend.

Reageer op dit artikel