nieuws

China niet langer het beloofde land voor de tweewielerindustrie

algemeen

China niet langer het beloofde land voor de tweewielerindustrie

Het programma EenVandaag besteedde aandacht aan de nieuwe productiefaciliteit van QWIC in Rotterdam. De bouwer van e-scooters is zeker niet de enige producent die China de rug toekeert. Produceren in China is de afgelopen jaren zo’n tien tot vijftien procent duurder geworden. Niet alleen door de snel stijgende loonkosten, maar ook door de hogere grondstof- en energieprijzen. En dan is er nog de kwaliteitskwestie. Reden voor QWIC-directeur Taco Anema om de ESFA (Electric Scooter Factory) Rotterdam te openen en scooters ‘Made in Holland’ te produceren.

 

ROTTERDAM – Het programma EenVandaag besteedde aandacht aan de nieuwe productiefaciliteit van QWIC in Rotterdam. De bouwer van e-scooters is zeker niet de enige producent die China de rug toekeert. Produceren in China is de afgelopen jaren zo’n tien tot vijftien procent duurder geworden. Niet alleen door de snel stijgende loonkosten, maar ook door de hogere grondstof- en energieprijzen. En dan is er nog de kwaliteitskwestie. Reden voor QWIC-directeur Taco Anema om de ESFA (Electric Scooter Factory) Rotterdam te openen en scooters ‘Made in Holland’ te produceren.

Lage lonen, weinig belastingen en nagenoeg geen kostbare milieuwetgeving: China was jarenlang het beloofde land voor de maakindustrie. Maar dat verandert in rap tempo. Door de snel stijgende productiekosten maar ook kwaliteitsproblemen verplaatsen steeds meer bedrijven hun productie weer naar Nederland. Zoals QWIC, producent van elektrische scooters, dat een fabriek aan het inrichten is in Rotterdam. In deze video vertelt Taco Anema van QWIC waarom China wat hem betreft niet langer het beloofde land is en hij de voorkeur geeft aan produceren in Nederland.

Bron: EenVandaag

Reageer op dit artikel