nieuws

‘Afrekenen met winkeldieven’ nu ook voor buitenlandse daders

algemeen

‘Afrekenen met winkeldieven’ nu ook voor buitenlandse daders

De regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’, waarbij daders van winkeldiefstallen direct een eis tot schadevergoeding krijgen opgelegd van de winkelier zelf, wordt uitgebreid. Vanaf nu kunnen ook winkeldieven uit aangrenzende landen worden aangepakt. Dat is vooral goed nieuws voor ondernemers in de grensregio’s.

 

DOETINCHEM – De regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’, waarbij daders van winkeldiefstallen direct een eis tot schadevergoeding krijgen opgelegd van de winkelier zelf, wordt uitgebreid. Vanaf nu kunnen ook winkeldieven uit aangrenzende landen worden aangepakt. Dat is vooral goed nieuws voor ondernemers in de grensregio’s.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) komt hiermee tegemoet aan verzoeken van zowel ondernemers als politie om nog daadkrachtiger te kunnen optreden tegen winkeldieven.

Schadevergoeding van 151 euro aan de winkelier

In winkels die deelnemen aan de HBD-regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ moet een betrapte winkeldief een schadevergoeding van 151 euro betalen ter compensatie van de tijd die de winkelier kwijt is aan aanhouding en aangifte.

Het HBD helpt winkeliers bij de afhandeling van de schadeclaim, die losstaat van een eventuele strafrechtelijke boete. Tot nu toe kon de schade alleen worden verhaald op daders met een verblijfadres in Nederland die op heterdaad werden betrapt.

Vooral grensregio’s ondervinden hinder van winkeldieven

In de praktijk is gebleken dat er behoefte is de aanpak uit te breiden. Vooral de grensregio’s ondervinden hinder van winkeldieven van net buiten Nederland. Daarom is nu een aanpassing gemaakt voor de direct aangrenzende landen: Duitsland en België.

De effecten van de regeling blijken zeer positief. “Ondernemers krijgen nu daadwerkelijk iets terug wanneer zij een winkeldief aanhouden en aangifte doen. Het komt tegemoet aan het rechtvaardigheidsgevoel en het zorgt er voor dat men zich weer baas in eigen winkel voelt”, aldus Hendrik-Jan Kaptein, hoofd afdeling bestrijding winkelcriminaliteit van het HBD.

Ook blijkt het systeem zeer preventief te werken. Het aantal winkeldiefstallen neemt aanzienlijk af, zeker wanneer de regeling binnen een winkelgebied collectief wordt ingevoerd.

Ruim 4.000 claims binnen een jaar
Op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie introduceerde het Hoofdbedrijfschap
Detailhandel (HBD) in maart 2011 de landelijke regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’. Binnen een jaar zijn er meer dan 11.000 deelnemende winkels en zijn ruim 4.000 claims ingediend. De ervaring leert dat betrapte winkeldieven de schadevergoeding redelijk snel betalen. In tachtig procent van de gevallen wordt de ‘rekening’ direct betaald. In de overige gevallen zet het HBD desnoods een deurwaarder in.

Registratie voor deelname aan de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ is gratis en kan via afrekenenmetwinkeldieven.nl. Na registratie ontvangt de winkelier een uitgebreid informatiepakket met posters en stickers voor in de winkel.

Foto: ANP

Reageer op dit artikel