nieuws

Slechte zomer treft moeder Batavus, Koga en Sparta

algemeen

Slechte zomer treft moeder Batavus, Koga en Sparta

De slechte zomer van 2011 laat ook zijn sporen na bij Accell Group NV. Het moederbedrijf van o.a. Batavus, Sparta, Koga en Juncker maakt vandaag bekend dat: “De totale verkoop van nieuwe fietsen in enkele belangrijke markten is achtergebleven bij de verwachting. Dit komt voor een belangrijk deel door

HEERENVEEN – De slechte zomer van 2011 laat ook zijn sporen na bij Accell Group NV. Het moederbedrijf van onder andere Batavus, Sparta, Koga en Juncker maakt vandaag bekend dat: “De totale verkoop van nieuwe fietsen in enkele belangrijke markten is achtergebleven bij de verwachting. Dit komt voor een belangrijk deel door het slechte weer in Europa tijdens de zomermaanden. Hierdoor was bij een aantal Accell Group bedrijven sprake van een hogere voorraad per seizoenseinde dan normaal.”

Accell meldt verder in haar bericht over de financiële resultaten gedurende de eerste negen maandan van het jaar: “De totale korting, nodig om deze voorraden te verkopen, is daardoor hoger en heeft in de afgelopen maanden geleid tot druk op de operationele marge. Hierdoor is er ook sprake van een tragere start van de verkopen van de nieuwe fietscollecties voor 2012. Wat hierbij verder ook meespeelt is dat als gevolg van de algemene macro-economische ontwikkelingen, dealers voorzichtig blijven en minder bereid zijn om zelf voorraden op te bouwen en voor te financieren. Daarbij rekenen ze op goede beschikbaarheid bij de leveranciers.”

Ondanks deze ontwikkelingen in het derde kwartaal handhaaft Accell Group de verwachting dat zij voor heel 2011 een hogere omzet en een stijging van de nettowinst zal realiseren ten opzichte van 2010. René Takens, CEO van Accell Group: “De omzet bij fietsen is onder het verwachte niveau gebleven. Per land zijn de effecten verschillend. In Duitsland bleef de vraag sterk – mede door de toenemende populariteitvan elektrische fietsen en sportieve fietsen – en groeide de markt.De marktontwikkeling in de overige landen was zwak.”

De hoogste Accell baas zegt verder: “Het resultaat wordt dit jaar sterk beïnvloed door een aantal (materiële) incidentele posten. We hebben te maken met eerder aangekondigde extra eenmalige kosten voor het terugschalen van de fitnessactiviteiten en met een onverwachte tegenvaller in de vorm van de vastgestelde NMa-boete in verband met een zaak die zich medio 2000 afspeelde. Daar staat tegenover dat we een substantiële boekwinst hebben gerealiseerd op de verkoop van ons belang in Derby Cycle die de genoemde eenmalige lasten meer dan compenseren.” In oktober heeft Accell Group haar 22%-belang in Derby Cycle verkocht. De verkoop van dit aandelenpakket resulteert in een bruto boekwinst van circa € 17 miljoen.”
Verder meldt de Batavus, Sparta en Koga moeder dat de in september 2011 gepresenteerde nieuwe fietscollecties voor 2012 door de dealers overwegend goed zijn ontvangen. “De middellange tot lange termijn vooruitzichten blijven positief. Er is een structureel goede vraag naar fietsen voor mobiliteit, gezondheid en actieve sport. Met name zal dit de omzet van elektrische fietsen en sportieve fietsen in het hogere segment blijven stimuleren. Op economisch gebied echter is de situatie in met name Europa momenteel zeer onzeker, waardoor schattingen lastiger te maken zijn.”
 

Reageer op dit artikel