nieuws

Weer en financiële crisis doen zich gelden bij fietsenverkoop in augustus

algemeen

Weer en financiële crisis doen zich gelden bij fietsenverkoop in augustus

Uit de GfK-cijfers blijkt dat de maand augustus is uitgekomen op een totale verkoopindex van 93 ten opzichte van vorig jaar. De omzet lag 8% lager dan vorig jaar (index 92), waarbij de gemiddelde prijs 1% is gedaald. Binnen deze totale markt laat de vakhandel een ander beeld zien.

DOETINCHEM – Uit de GfK-cijfers blijkt dat de maand augustus is uitgekomen op een totale verkoopindex van 93 ten opzichte van vorig jaar. De omzet lag 8% lager dan vorig jaar (index 92), waarbij de gemiddelde prijs 1% is gedaald. Binnen deze totale markt laat de vakhandel een ander beeld zien.

De verkopen liepen 12% terug, maar de omzet, naar verhouding, slechts 9% omdat de prijs bijna 3% is gestegen. Deze stijging van gemiddelde prijs betrof praktisch alle segmenten en niet alleen, zoals we bijna gewend waren, e-bikes.

Binnen de vakhandel is in augustus de stijging in verkopen van vouwfietsen (een trend die al een aantal maanden zichtbaar was) tot staan gekomen. De naar verhouding best verkopende segmenten in de vakhandel waren stadsfietsen, racefietsen en e-bikes; elk met een index van (afgerond) 92 ten opzichte van vorig jaar.

Zo’n ontwikkeling waarbij verschillende segmenten een vrijwel gelijkwaardige ontwikkeling meemaken, duidt op een structurele daling die onder invloed is van externe factoren, zoals dagen met slecht weer waarin we in augustus meer dan voldoende van hebben gehad. Ook de opnieuw oplaaiende financiële crisis duidt hierop. Consumenten worden terughoudend in het doen van grote aankopen.

Binnen het branchevreemde kanaal zagen we in augustus een stijging in de verkoop van stadsfietsen. Met name de bouwmarkten hielden forse uitverkoop, want ze willen voor de winter af van de voorraad aan fietsen. We zullen dit nog zeker terug gaan zien in de cijfers over september.

Nu met de afsluiting van de maand augustus het zomerseizoen voorbij is, lijkt het moeilijk om de trend over het totale jaar nog om te buigen. Zoals het er nu uitziet zullen we in 2011 dan ook een (lichte) daling in de verkopen gaan constateren, aangezien drie van de vier hoogseizoensmaanden een lagere verkoop lieten zien dan een jaar geleden.

Reageer op dit artikel