nieuws

Week van de Veiligheid maakt criminaliteit bespreekbaar

algemeen

Week van de Veiligheid maakt criminaliteit bespreekbaar

Regelmatig werkoverleg met daarin aandacht voor het thema veiligheid maakt ondernemers en hun medewerkers alerter op het voorkomen van winkelcriminaliteit. Om te zorgen dat werkgevers in de detailhandel meer aandacht geven aan veiligheid presenteert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) komend najaar in de Week van de Veiligheid een handleiding voor de organisatie en invulling van een werkontbijt rondom het thema veiligheid, oftewel een ‘crimineel ontbijtje’.

DEN HAAG – Regelmatig werkoverleg met daarin aandacht voor het thema veiligheid maakt ondernemers en hun medewerkers alerter op het voorkomen van winkelcriminaliteit. Om te zorgen dat werkgevers in de detailhandel meer aandacht geven aan veiligheid presenteert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) komend najaar in de Week van de Veiligheid een handleiding voor de organisatie en invulling van een werkontbijt rondom het thema veiligheid, oftewel een ‘crimineel ontbijtje’.

Een van de HBD-initiatieven in de Week van de Veiligheid (10 t/m 16 oktober 2011) is de ‘Dag van de medewerker’. Kaptein: “Wat we willen bereiken is dat ondernemer s of de medewerkers  in de bewuste week een werkoverleg organiseren over het thema veiligheid. Om ze daarbij te helpen hebben we een handleiding voor een veiligheidsontbijtje gemaakt met de titel ‘Een crimineel ontbijtje. Bijt u vast in het thema veiligheid’.  Het pakket bevat onder meer een uitnodigingsposter om in de kantine op te hangen, een agenda, een afsprakenlijst, achtergrondinformatie en verschillende werkvormen, o.a. een veiligheidsquiz en stellingen. Aan de orde komen zaken als hoe te handelen in geval van agressie, geweld, winkeldiefstal of een overval in de winkel en wat te doen als je vermoedt dat er sprake is van interne criminaliteit. Na afloop leg je vast welke afspraken je samen maakt om winkelcriminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen.” Het is volgens Kaptein van groot belang dat ondernemers en medewerkers die boodschap tussen de oren krijgen: “Dus blijven we erop hameren dat veiligheid niet alleen zit in allerlei technische oplossingen, maar vooral in de afspraken die men onderling maakt. Prettige bijkomstigheid is natuurlijk dat organisatorische maatregelen ook nog eens de goedkoopste manier zijn om criminaliteit aan te pakken. Vandaar ons pleidooi voor structureel werkoverleg met daarin de nodige aandacht voor veiligheid.” Onder diegenen die vóór 30 september 2011 het gratis pakket voor een crimineel ontbijtje aanvragen, verloot  het HBD tien compleet verzorgde ontbijtjes (voor max. tien personen). De ontbijtjes worden bezorgd op donderdag 13 oktober 2011.

Première online training ‘Laat je niet overvallen’
Het HBD presenteert in de Week van de Veiligheid ook de nieuwe online-training ‘Voorkom een overval’, bestemd voor verkoopmedewerkers en (v)mbo leerlingen. De première is gelijktijdig op negen ROC-scholen waar HBD-adviseurs gastlessen verzorgen. Kaptein: “Ook in deze training draait het weer voor een belangrijk deel om preventie, maar in de training komt bijvoorbeeld ook aan de orde hoe je moet handelen tijdens een overval en wat te doen na een overval. Dat laatste, de impact van agressie of een overval, wordt nog altijd door velen onderschat. Het aantal overvallen is vele malen groter dan het aantal keren dat beroep wordt gedaan op Slachtofferhulp Detailhandel, een gratis opvangregeling van het HBD speciaal voor ondernemers en medewerkers in de detailhandel. Het merendeel van de slachtoffers denkt het zelf op te kunnen lossen, maar dat blijkt vaak een misvatting. We zien in de praktijk regelmatig dat het aanvankelijk goed lijkt te gaan, maar dat later de angst terugkomt. Dus, bereid je goed voor, doe trainingen. Maar als je dan toch te maken krijgt met agressie of een overval, maak dan gebruik van Slachtofferhulp Detailhandel. Het gratis alarmnummer 0800-0801 is 24 uur per dag bereikbaar en binnen twee uur is een professionele hulpverlener ter plaatse.”

 

Reageer op dit artikel