nieuws

Vijf gemeenten genomineerden voor titel Fietsstad 2011

algemeen

Vijf gemeenten genomineerden voor titel Fietsstad 2011

UTRECHT – De gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp zijn door De Fietsersbond genomineerd voor de titel Fietsstad 2011. Dit jaar keek De Fietsersbond speciaal naar de schoolomgeving en naar de fietsroutes ernaar toe.

UTRECHT – De gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Harderwijk, Houten, Groningen en Pijnacker-Nootdorp zijn door De Fietsersbond genomineerd voor de titel Fietsstad 2011. Dit jaar keek De Fietsersbond speciaal naar de schoolomgeving en naar de fietsroutes ernaar toe.

Om te zorgen dat mensen van alle leeftijden veilig en plezierig kunnen fietsen, beoordeelt de Fietsersbond ook de fietsroutes naar belangrijke bestemmingen zoals winkelcentra, sportaccommodaties en andere publieksinstellingen. Ook de aspecten fietsparkeervoorzieningen en fietspromotie werden beoordeeld. Op de website www.fietsstad2011.nl kunnen fietsers hun mening geven over de nominaties. Bezoekers kunnen ook stemmen op hun eigen favoriet. Op 17 november maakt de Fietsersbond de winnaar bekend.

De Fietsersbond vindt het belangrijk dat kinderen in hun vertrouwde omgeving op weg naar school ervaring met het fietsen en het verkeer opdoen. Voor de meeste kinderen in Nederland is de fiets het belangrijkste vervoermiddel. In vergelijking met andere landen zijn ze daarom al vroeg zelfstandig mobiel en bovendien is fietsen gezond en leuk. Wel neemt het fietsgebruik onder kinderen af. Dat is voor de Fietsersbond des te meer reden om zich in te zetten voor veilige en plezierige routes voor de jeugd, zodat zij gestimuleerd worden om te gaan of te blijven fietsen. "De jeugd heeft de toekomst, klinkt als een dooddoener, maar is in dit geval heel belangrijk. Kinderen die niet met de fiets opgroeien, zullen als ze groot zijn ook niet gaan fietsen. Daarnaast is het voor kinderen ontzettend belangrijk dat ze voldoende bewegen. Kinderen hebben steeds vaker last van obesitas, diabetes en andere aandoeningen die door bewegingsarmoede worden veroorzaakt. Een dagelijks ritje op en neer naar school kan het verschil maken, " aldus Arien de Jong van de Fietsersbond."

Uit eerder onderzoek van de Fietsersbond bleek dat gemeenten met goede fietsvoorzieningen een hoger fietsgebruik hebben. Ook onder groepen die elders minder vaak fietsen, zoals ouderen, nieuwe Nederlanders en kinderen. Tevens blijkt uit dat onderzoek dat een hoger fietsgebruik een gunstige invloed heeft op de verkeersveiligheid.

De onafhankelijke jury bestaat uit deskundigen uit diverse maatschappelijke disciplines. Voorzitter is Laurent de Vries, directeur GGD Nederland. De andere juryleden zijn Petroeschka Werther van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Bert Jan Kollmer, directeur Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), Nettie Bakker, hoofdredacteur Verkeerskunde en Willem Hermans, stedenbouwkundige TU Delft. Ook kinderen krijgen een stem bij de verkiezing Fietsstad 2011.

De Fietsersbond organiseert voor de vierde keer de Fietsstadverkiezing. Het is een positieve verkiezing, die gericht is op het tonen van de sterke kanten van de gemeenten en communicatie van de goede voorbeelden. Eerder ontvingen de gemeenten Veenendaal (2000), Groningen (2002) en Houten (2008) de eretitel Fietsstad van de Fietsersbond.

Reageer op dit artikel