nieuws

Fizik Kurve zadel

algemeen

Fizik Kurve zadel

Het Italiaanse Fi’zi:k introduceert dit najaar een compleet nieuw zadel, de Kurve genaamd. In plaats van het statische ontwerp dat een zadel tot nu toe was, heeft de Kurve ongekend dynamische eigenschappen die de fietsbeweging volgen.

Het Italiaanse Fi’zi:k introduceert dit najaar een compleet nieuw zadel, de Kurve genaamd. In plaats van het statische ontwerp dat een zadel tot nu toe was, heeft de Kurve ongekend dynamische eigenschappen die de fietsbeweging volgen.

Het geheim van de Kurve is een schaal die uit 3 lagen flexibel carbon bestaat, die elk een andere dikte, uitsnijding en vezeloriëntatie hebben. Fi’zi:k noemt dat Re:flex, naar analogie van het bekende TwinFlex (de soepele zijkanten die sommige van hun modellen hebben). Re:flex geeft flexibiliteit over de gehéle oppervlakte van het zadel, en het zadeldek beweegt dus mee met de op en neer gaande beweging van de benen. Drie jaar heeft men over de ontwikkeling van dit nieuwe concept gedaan en 7 patenten werden er al op verleend of zijn aangevraagd.

Over de 3-laags schaal komt een dun zadeldek en het geheel wordt ‘opgespannen’ door een aluminium Mobius rail. De rail grijpt helemaal vóóraan en achteraan op de Re:flex schaal, zodat je een soort van hangmat-dekje krijgt. Vastzetten kan met een softe of een met harde ‘Tuner’, een klikdopje dat het zadeldek zachter of harder opspant (met minder of meer demping tot gevolg).

Wat het uiterlijk betreft: geen Fi’zi:k logo dit keer, maar een black-on-black silhouet van een slang, een kameleon of een stier, in aansluiting op het Spine-concept dat Fi’zi:k twee jaar geleden introduceerde. Een slang staat daarbij voor lenig in de rug, een stier voor minder flexibiliteit. De kameleon zit daar tussenin. De Kurve wordt dus in 3 uitvoeringen uitgebracht. Het zadel weegt rond de 220 gram en heeft een consumentenadviesprijs van 220 euro. Voor meer info zie www.fizik.it.

Fi’zi:k zadels zijn verkrijgbaar bij Juncker Bike Parts. Juncker heeft vanaf september een speciale display voor de vakhandel in het assortiment, verkrijgbaar onder artikelnummer 688638.

Reageer op dit artikel