nieuws

Alles over betaalautomaten en pinnen

algemeen

Alles over betaalautomaten en pinnen

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft op de website www.betaalterminal.nl alle informatie over betaalautomaten en pinnen op een overzichtelijke manier gepubliceerd. U vindt er informatie over hoe te handelen ingeval van storing, wat u kunt doen om skimming te voorkomen, waar u op moet letten als u uw betaalautomaat wilt aanschaffen en de overgang naar het ‘het nieuwe pinnen’.

DEN HAAG – Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft op de website www.betaalterminal.nl alle informatie over betaalautomaten en pinnen op een overzichtelijke manier gepubliceerd. U vindt er informatie over hoe te handelen ingeval van storing, wat u kunt doen om skimming te voorkomen, waar u op moet letten als u uw betaalautomaat wilt aanschaffen en de overgang naar het ‘het nieuwe pinnen’.

Verder staat er informatie over welke vaste en mobiele betaalterminals  geschikt zijn voor het nieuwe pinnen. Het nieuwe pinnen is de omschakeling naar EMV, de internationale standaard in elektronisch betalen via de chip op de betaalpas in plaats van de magneetstrip. EMV helpt bij het terugdringen van de toenemende fraude van het skimmen van magneetstrippassen. Eind 2011 moet Nederland volledig zijn overgegaan op het nieuwe pinnen. Het streven is dat vóór medio 2011 zo veel mogelijk betaalautomaten zijn overgezet naar het nieuwe pinnen: deze gaan standaard chiptransacties uitvoeren ingeval de betaalpas de EMV-chip bevat.

Overzicht betaalterminals
De website www.betaalterminal.nl vermeldt alle gecertificeerde betaalterminals die in Nederland te koop zijn. Er is keuze uit circa vijfendertig terminals met daarin onderscheid in vaste en mobiele terminals (bijvoorbeeld voor leveringen aan huis of op de markt). De site geeft uitvoerig informatie over elke terminal. Zo wordt vermeld om welk type het gaat, met welke telecomverbinding de terminal kan worden verbonden, welke betaalmethodes verwerkt kunnen worden, wat de kosten zijn en of de terminal geschikt is voor het nieuwe pinnen. De geschikte terminals zijn te herkennen aan hun blauwe status. De groene status wil zeggen bijna geschikt en de terminals met de kleur rood kunnen niet geschikt gemaakt worden voor het nieuwe pinnen. Ook wordt van elke betaalterminal getoond of de slooppremie van toepassing is (een korting op de aankoop van vervangende betaalautomaten) en wat de verloopdatum is van het veiligheidscertificaat.

In enkele stappen veel wijzer
Op www.betaalterminal.nl zijn diverse stappenplannen beschikbaar die u helpen bepalen hoe te handelen bij het aanpassen, vervangen of voor het eerst aanschaffen van een betaalautomaat. Ook voor ondernemers in de tankstationbranche zijn er stappenplannen beschikbaar. Belangrijk is de introductietekst goed door te nemen en vervolgens alle stappen rustig te doorlopen. Zo heeft u aan het einde van het stappenplan een duidelijk advies wat voor u de beste keuze is.

In mei 2003 heeft het HBD de website www.betaalterminal.nl gelanceerd. De site wordt maandelijks zo’n 4.000 keer bezocht. Het zijn vooral ondernemers in de detailhandel en horeca die de site raadplegen. De site maakt onderdeel uit van www.hbd.nl.

Reageer op dit artikel