nieuws

HBD organiseert gratis anti-agressie sessies

algemeen

HBD organiseert gratis anti-agressie sessies

DEN HAAG – In de maanden mei, juni en september organiseert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) elf gratis bijeenkomsten over het voorkomen van overvallen en agressie. De bijeenkomsten zijn een vervolg op de zeer succesvolle bijeenkomsten in onder andere Apeldoorn, Veenendaal en Heerhugowaard. Het HBD organiseert de avonden samen met de Kamer van Koophandel, het Openbaar Ministerie, de Politie en de gastgemeenten.

DEN HAAG – In de maanden mei, juni en september organiseert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) elf gratis bijeenkomsten over het voorkomen van overvallen en agressie. De bijeenkomsten zijn een vervolg op de zeer succesvolle bijeenkomsten in onder andere Apeldoorn, Veenendaal en Heerhugowaard. Het HBD organiseert de avonden samen met de Kamer van Koophandel, het Openbaar Ministerie, de Politie en de gastgemeenten.

Ondernemers en werknemers uit de detailhandel en daghoreca krijgen in workshops van 45 minuten te horen wat men kan doen om geweld te voorkomen en hoe men dient te handelen bij een overval of een agressieve `klant´. Daarna is de mogelijkheid om het HBD, politie en het openbaar ministerie vragen te stellen over preventie, afhandeling en andere zaken. Ook is er een kleine informatiemarkt met organisaties op het gebied van preventie, trainingen en nazorg.

Agressie
Uit onderzoek van het HBD blijkt dat bijna één derde van het winkelpersoneel vaak of regelmatig te maken heeft met agressieve `klanten´. Bedreigingen met lichamelijk en/of geestelijk geweld zijn daarmee een groot probleem en belemmeren winkelpersoneel om winkeldieven aan te houden of ongewenste klanten aan te spreken. Een op de drie winkelmedewerkers voelt zich dan ook regelmatig onveilig in de winkel.

Overvallen
In 2009 is het aantal overvallen op de detailhandel enorm gestegen. Ondernemers en werknemers werden steeds vaker het slachtoffer van criminelen die het gebruik van geweld niet schuwen. In 2010 is reeds een lichte daling te zien door de inzet van onder andere de politie en het openbaar ministerie. Echter, elke overval is er één te veel. Niet alleen vanwege de materiële schade, maar vooral vanwege de impact die het heeft op ondernemers en hun winkelpersoneel.

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), de Kamer van Koophandel, het Openbaar Ministerie en de Politie maken zich zorgen over het geweld in de winkel en organiseren daarom deze bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn in Almere, Hilversum, Houten, Mijdrecht, Zeist, Nijmegen, Tiel, Wijchen, Den Haag, Zoetermeer en Delft. Voor meer informatie. Daar kan men zich ook direct aanmelden.

Reageer op dit artikel