nieuws

Derby Duitsland genoemd als koper van Gazelle na actie Accell Groep

algemeen

Derby Duitsland genoemd als koper van Gazelle na actie Accell Groep

NEW YORK – Gisteren maakte Accell, de moeder van o.a. Batavus, Koga en Sparta, bekend dat het een minderheidsbelang heeft genomen in de Duitse fietsfabrikant Derby Cycle AG. Deze actie heeft in financiële kringen geleid tot speculatie over een mogelijke overname van Gazelle door Derby Cycle.

NEW YORK – Gisteren maakte Accell, de moeder van o.a. Batavus, Koga en Sparta, bekend dat het een minderheidsbelang heeft genomen in de Duitse fietsfabrikant Derby Cycle AG. Deze actie heeft in financiële kringen geleid tot speculatie over een mogelijke overname van Gazelle door Derby Cycle.

De speculaties in de bankwereld komen erop neer dat Accell Groep door middel van het minderheidsbelang tracht een eventuele overname van Gazelle door Derby Cycle te verhinderen. De Heerenveense holdingmaatschappij probeert daarmee haar (grote) belangen op de Nederlandse markt te beschermen tegen nieuwe spelers op die markt.

Hierbij speelt mee dat Accell zelf Gazelle niet mag overnemen. Het grote marktaandeel van Accell via haar dochterondernemingen, verhindert dit. Dat aandeel van meer dan 35% (en binnen het segment elektrische fietsen zelfs ruim meer dan 50%, volgens de Gfk cijfers) maakt dat mededingingswetgeving een overname van Gazelle door Accell verbiedt.

Accell maakte gisteren bekend een belang van 5.7% te hebben genomen in Derby Cycle AG. Als reden voor deze miljoenen investering in een concurrent (Accell is o.a. via haar Duitse dochteronderneming Winora ook actief op de Duitse fietsmarkt) meldt de Heerenveense holding: “Het is vanuit financieel perspectief een aantrekkelijke investering. Accell Group waardeert de sterke ontwikkeling van Derby Cycle en herkent de onderliggende positieve trends en succesvolle strategie van de onderneming.

“Derby Cycle is naar de beurs gegaan in februari van dit jaar ter ondersteuning van haar groei initiatieven. Door de notering van Derby Cycle op de Frankfurt Stock Exchange was Accell Group in staat om een minderheidsbelang te verkrijgen en daarmee te participeren in de toekomstige groei van Derby Cycle. Er zijn geen besprekingen tussen de ondernemingen over mogelijke verdere belangen.”

Over een mogelijke overname van Gazelle zei algemeen directeur Bert Piëst bij zijn afscheid eind maart in een gesprek met Tweewieler: “Gilde is en blijft onze grootste aandeelhouder. Dat neemt echter niet weg dat onze huidige prima financiële positie en marktpositie, uitnodigt om strategisch onderzoek te doen naar een eventueel nieuwe grootaandeelhouder.”

Overigens geeft het 2010 jaarverslag van Gazelle een ander beeld van die financiële positie. Hieruit blijkt dat Gazelle over 2010 een operationeel verlies van iets meer dan 4 miljoen euro heeft geleden waar een jaar eerder nog een operationele winst van 3.3 miljoen euro tegenover stond. Gazelle’s omzet kwam in 2010 uit op 134.5 miljoen euro; 2009 kwam uit op 138.5 miljoen.

     

 

Reageer op dit artikel