nieuws

Fietssnelweg brengt veel maatschappelijk voordeel

algemeen

Fietssnelweg brengt veel maatschappelijk voordeel

UTRECHT – Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat de verbetering van fietsroutes tot fietssnelwegen veel maatschappelijke voordelen biedt. Door de aanleg van fietssnelwegen is er veel minder CO2 uitstoot omdat mensen eerder op de fiets stappen. En omdat meer mensen fietsen, wordt er jaarlijks fors bespaard op de gezondheidszorg. Door de hogere fietssnelheid neemt verder de reistijd in spitsuren af wat ook weer een besparing oplevert.

UTRECHT – Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat de verbetering van fietsroutes tot fietssnelwegen veel maatschappelijke voordelen biedt. Door de aanleg van fietssnelwegen is er veel minder CO2 uitstoot omdat mensen eerder op de fiets stappen. En omdat meer mensen fietsen, wordt er jaarlijks fors bespaard op de gezondheidszorg. Door de hogere fietssnelheid neemt verder de reistijd in spitsuren af wat ook weer een besparing oplevert.

Recent heeft de Fietsersbond binnen het project Fiets filevrij aan Goudappel Coffeng gevraagd de potentie van fietsgebruik in beeld te brengen en te onderzoeken op welke manier verbetering van fietsroutes tot fietssnelwegen kan bijdragen aan het stimuleren van fietsgebruik bij werknemers. Uit dit rapport blijkt dat verbetering van fietsroutes tot snelle fietsroutes of fietssnelwegen de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto aanzienlijk verhoogt.

De voordelen van fietsnelwegen:

  • Door de aanleg van fietssnelwegen verlaagt het autogebruik waardoor er jaarlijks 80 miljoen kg minder CO2 uitstoot is.
  • Fietsbeweging leidt tot meer vitaliteit. Door gebruik van fietssnelwegen wordt jaarlijks € 100 mln. bespaard op gezondheidszorg.
  • Door een hogere fietssnelheid neemt de reistijd in de spitsuren af met 15.000 uren per dag.
  • Omgerekend naar waardering van de reistijd betekent dit een besparing van 40 miljoen per jaar.
  • Door fietssnelwegen daalt het aantal autoritten met 1% en stijgt het aantal fietsritten met 1,5%.

Klik hier voor het volledige rapport van Goudappel Coffeng.  

Reageer op dit artikel