nieuws

BOVAG-leden in mineur

algemeen

BOVAG-leden in mineur

BUNNIK – Uit de BOVAG Conjunctuurpeiling Tweewielerbedrijven over het vierde kwartaal 2010 blijkt dat de geënquêteerden negatief zijn over de ontwikkeling van de totale omzet en winstgevendheid. Ook voor het eerste kwartaal van 2011 zijn de verwachtingen niet positief.

BUNNIK – Uit de BOVAG Conjunctuurpeiling Tweewielerbedrijven over het vierde kwartaal 2010 blijkt dat de geënquêteerden negatief zijn over de ontwikkeling van de totale omzet en winstgevendheid. Ook voor het eerste kwartaal van 2011 zijn de verwachtingen niet positief.

De totale omzet daalde in het vierde kwartaal van 2010 bij maar liefst 61 procent van de tweewielerbedrijven en steeg bij slechts 14 procent, ten opzichte van dezelfde periode in 2009. In het derde kwartaal van 2010 steeg de totale omzet nog bij 24 procent van de tweewielerbedrijven, terwijl bij 36 procent van de tweewielerbedrijven de omzet daalde.

Minder winst
Ook over de ontwikkeling van de winstgevendheid zijn tweewielerbedrijven negatief gestemd. Zo rapporteerde 47 procent van de tweewielerbedrijven een daling van de winstgevendheid en slechts 14 procent een stijging. In het derde kwartaal van 2010 was bij 36 procent van de tweewielerbedrijven sprake van een daling van de winstgevendheid en bij 24 procent sprake van een stijging.

Daling bromfietsverkoop
Vooral over de ontwikkeling van de omzet sales zijn de tweewielerbedrijven in het vierde kwartaal van 2010 negatief. Uit de cijfers van VWE blijkt dat voornamelijk de verkoop van bromfietsen is teruggelopen. Zo is de verkoop van nieuwe en gebruikte bromfietsen in het vierde kwartaal van 2010 respectievelijk met 38,5 procent en 15,2 procent afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2009. De verkoop van nieuwe fietsen door fietsspeciaalzaken is volgens GfK Retail & Technology in het vierde kwartaal van 2010 nagenoeg gelijk aan dezelfde periode in 2009.

Vooruitzichten
Voor het eerste kwartaal van 2011 is de verwachte ontwikkeling van de totale omzet en winstgevendheid ook nog negatief, maar iets minder negatief dan in het vierde kwartaal van 2010. Zo verwacht 27 procent van de tweewielerbedrijven een daling van de totale omzet en 11 procent een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010. Wat betreft winstgevendheid verwacht 23 procent een afname en 15 procent een toename.

Meer over BOVAG

Reageer op dit artikel