nieuws

Koning Winter treft verkoop e-bikes

algemeen

Koning Winter treft verkoop e-bikes

AMSTELVEEN – De vroeg ingevallen winter van afgelopen november heeft de verkoop van elektrische fietsen hard geraakt. Ook de totale fietsverkoop bij de vakhandel is in november gedaald; wel is die daling

AMSTELVEEN – De vroeg ingevallen winter van afgelopen november heeft de verkoop van elektrische fietsen hard geraakt. Ook de totale fietsverkoop bij de vakhandel is in november gedaald; wel is die daling minder fors dan die bij de e-bikes.

Volgens de marktcijfers van GfK Retail and Technology Benelux BV over november 2010 heeft het herstel dat zich voordeed in oktober, niet doorgezet naar de een-na-laatste maand van 2010. Althans niet voor de vakhandel. Wel is de totale markt in stuksverkopen uitgekomen op precies het niveau van november 2009, maar dat is omdat de bouwmarkten en andere branchevreemden een aardige maand achter de rug hebben.   

Door die aardige verkoop bij de branchevreemden is de totale fietsmarkt in stuks uitgekomen op een index van 100. Dit houdt dus in dat in november 2010 exact hetzelfde aantal nieuwe fietsen is verkocht bij de vakhandel én de branchevreemden als in november 2009. De vakhandel heeft afgelopen november iets minder gepresteerd vergeleken met de branchevreemden en heeft de verkoop in stuks met 4% zien dalen. 

Ten aanzien van de met de verkoop van fietsen gerealiseerde omzet in november 2010; bij de vakhandel is die uitgekomen op een index van 93, oftewel 7% minder vergeleken met november 2009. Ook voor de totale markt (dus inclusief branchevreemden) geldt een omzetdaling van 7%. Een daling van de gemiddelde verkoopprijs van nieuwe fietsen maakt dat de omzet daalde bij een verkoop die in aantallen op een gelijk niveau is gebleven.

Zoals gezegd heeft Koning Winter toegeslagen bij de verkoop van elektrische fietsen afgelopen november. De winterse omstandigheden hebben ertoe bijgedragen dat de verkoop in e-bikes met 13% is gedaald vergeleken met november 2009. Kijken naar de verkoop per soort fiets; stadsfietsen zijn in november bijna 7% meer verkocht dan vorig jaar.

Reageer op dit artikel